Ивана поново златна

Аутор: N1
19.08.2022. - Атлетика

Ивана Шпановић је шампионка Европе у скоку удаљ! Најбољој српској атлетичарки за тријумф у Минхену је био довољан лет из прве серије од 7,06 метара, чиме је стигла до своје укупно пете титуле континенталне првакиње, а друге на отвореном.

Сребро је завршило око врата Немице Малаике Михамбо, актуелне светске и олимпијске првакиње са 7,03, док је бронзу освојила Британка Сојерс са 6,80 метара у последњој серији. Друга српска представница у финалу Милица Гардашевић је са 6,52 завршила на седмом месту.

Ивана је магију извела већ на старту. У кишној ноћи на Олимпијском стадиону долетела је на 7,06 метара, што јој је најбоље остварење сезоне на отвореном. Било је одмах јасно да је то скок сигурно за медаљу, остало је само питање да ли Михамбо може да је угрози.

Немица је у другој серији скочила 7,03 и пришла на само три центиметра. Иванин други скок је био на 6,98, док су све остале ривалке остале далеко иза две најбоље на континенту.

Трећа и четврта серија нису донеле никакве промене, јер је Ивана у оба скока преступила док је Михамбо стигла до 6,86 и 6,95. Немица је преступила у петом скоку и остало јој је још само једна шанса да дође до злата, коју није искористила јер је дошла до 6,99 и славље за Ивану је могло да почне.

Сјајна девојка рођена пре 32 – године у Зрењанину је да подсетимо у марту у Београду освојила златну медаљу на Светском шампионату у дворани. Ово јој је укупно 13 одличје са олимпијских игара, светских и европских првенстава.

Остаје жал и због Милице Гардашевић, којој очигледно киша није пријала. Да је поновиила остварање из квалификација од 6,83 стигла би до бронзе. Имала је одличан скок у последној серији, али је на жалост био преступ. Међутим и сам пролаз у финале и пласман међу осам је велики успех за младу Новосађанку.

 

Коментари
Издвајамо