Српски триколор

20.04.2021. - Рукомет

Репрезентација Србије добила је велико појачање за године које следе. Нови српски репрезентативац постао је Драган Пешмалбек, дојучерашњи члан најтрофејније репрезентације у историји рукомета – Француске.

Стамени 25-годишњи пивот (5.1.1996.), дете из мешовитог брака Француза и Српкиње, играчки се развио и сазрео у земљи Триколора, али ће најбоље године каријере провести у дресу са двоглавим орлом на грудима.

Пре неколико месеци леви бек француског Тулуза, Урош Борзаш, преломио је да у будућности носи српски дрес уместо мађарског.

– Протеклих пар недеља сам пуно размишљао на ову тему. Није било лако донети коначну одлуку, али изабрао сам Србију и не гледам више шта је било. Гледам само напред. Јако сам поносан што ћу носити српски дрес, државе одакле ми је мајка Снежана. Са селектором Тонијем Ђероном сам први пут разговарао после његове промоције прошлог лета. Звао ме је, питао да ли би желео да играм за репрезентацију и рекао да ако будем био у форми из клуба најозбиљније рачуна на мене. У то време је и у Француској дошло до промене селектора и желео сам да видим планове новог селектора Жила – каже Драган, некадашњи јуниорски репрезентативац у генерацији 1996, који је последњи звануични наступ за Триколоре имао у априлу 2018. године на турниру Златне лиге, што практично значи да би одмах могао да се стави на располагање стручном штабу уколико се реше све административне ствари.

Код новог селектора Француске Гијома Жила нашао се више пута на ширем списку репрезентације у страшној конкуренцији Карабатића, Сораиндоа, Фабрегаса и Турне.

Пешмалбек напредује великим корацима о чему сведочи и сезона каријере коју игра у дресу Нанта са којим је дошао до четвртфинала Лиге шампиона где их чека мађарски Веспрем.

Са 47 голова у најелитнијем европском клупском такмичењу, српски пивот је један од највећих адута француског састава у борби за Ф4 Лиге шампиона.

О својим српским коренима, каже:

– Моја мама је исто била рукометашица. Рођена је у Лозници, али је после дуго живела у Ваљеву. Живот је одвео у Француску где је и остала. Срећна је што ћу играти за Србију. Знам да ће и целокупна фамилија у Србији бити одушевљена када буде сазнала.

Верује да језик неће бити проблем…

– Учим српски већ годинама и сада је то пуно боље. Верујем да нећу имати проблема са комуникацијом, момци су добри, верујем да ће бити од помоћи ако буде требало. Потешкоћа ће бити са граматиком, али важно је да разумем све што се буде говорило. Чујем да је одлична атмосфера у тиму, већ сам причао са неким играчима. Убеђивали су ме да заиграм за Србију. Имам и саиграча у клубу Милана Милића који ме је већ дуже време убеђивао да донесем такву одлуку. Срећан је, исто као и ја. У петак сам обавестио Жила и људе из тамошње Федерације о својој одлуци. Одмах затим сам се јавио директору Ратку Николићу и селектору Ђерони – закључује Драган Пешмалбек.

Коментари
Издвајамо