Она или он-Ко је дао гол?

14.08.2021. - Рукомет

Луис Санд, некадашња чланица репрезентације Шведске која је 2014. године освојила европску бронзу од наредне сезоне играће за мушки рукометни клуб Кера.

Луис пре две године је завршила професионалну каријеру како би променила пол. Међутим, љубав према рукомету није није нестала, па је Луј како је сада име решио да се такмичи у мушкој конкуренцији.

„Рођен сам у погрешном телу. На крају каријере пре неколико година, нисам мислио да ћу поново играти. Желим да покажем да је трансродним особама место у спорту“, поручио је Луј.

Пре потписа уговора са Кером морао да потпише још један документ да физички може да издржи мушки рукомет.

„Није било лако јер сам још у новом телу. Никада раније нисам толико оптерећивао своје тело. Али верујем да могу да помогнем клубу и уложим цело срце у њега“, додао је Санд, прва трансродна особа која је прешла из женске у мушку категорију.

Подсећања ради, већ је било примера да су се спортисти опредељивали за супротан смер. Најпознатији је случај дизачице тегова Лорел Хобард.

Она се до 2012. године и промене пола такмичила у мушкој конкуренцији, да би 2017. постала светска вуицешампинка у женској. У Токију је постала прва трансродна особа која је учествовала на Олимпијским играма.

Коментари
Издвајамо