Више од маратона – Милош и Петар, братски први кроз циљ

20.02.2021. - Остало

Понеке трке су више од самог покушаја да се оствари пролазак кроз прво мјесте.

Неке трке својим карактером нису пуко пролажене кроз циље него и провјера властитих могућности и побједа над собом.

Такав је никшићки „Зимски маратон“ који је одржан формално на ски центру Вучје али када морате на крпљама да пређете више од 25 километара по дубоком снијегу, по мећави, вјетру и свим могућим временским непогодама једног „обичног“ зимског дана, онда је циљ ипак негдје другдје.

Актери ове, више него маратонске трке, били су и Требињци Милош Бодирога и Петар Спаић.

Они су ову удаљеност, а ријеч је о 27 километара и нешто мало више, прешли за нешто више од 4 сата. И то заједно први. И са њима један Мојковчанин са тренутним мјестом боравка у Подгорици Бранко Балтић.

„Крајеви лијепи, али сурови, висина снијежног прекривача до два метра, а ми спремни и одлучни да стазу најприје пређемо а онда, што да не и побиједимо. Морам признати да је било итекако опасних мјеста али ми сми „претплаћени“ на изазове. Једино смо направили проблем организатору због награда јер смо тројица прошли кроз прво мјесто. Ово је била кружна трка, а ишли смо до надморске висине од 1680 метара“ каже нам Петар Спаић.

„Маратон је био интернационалног карактера, главна трка је ограничена на девет сати трајања и укључивала је  три контролне тачке на којима ће бити обезбијеђено освјежење. Услови веома лоши. Магла, вјетар, мећава, дубок снијег.За учешће на маратону потребно је искуство и познавање ходања у планини у зимским условима, као и адекватна физичка кондиција. Ми смо имали и више од тога“, говори нам, такође са осмјехом Милош Бодирога.

Обојица ових момака су чланови Бициклистичког клуба „Вучији зуб“, али, ево, сналазе се јако добро и на снијегу. Односно крпљама.

Конкуренција је била веома јака, планинари, атлетичари, скијаши, авантуристи.

Организатори кажу да су у овој трци наступаи Црногорци, такмичари из БиХ и Руси…

Али нико као Требињци.

Јер… вратите се на почетак текста, неке трке су ипак…. другачије.

Много другачије.

 

Коментари
Издвајамо