Спортиста октобра Херцегспорта – Петар Спаић:И на факултет са бициклом

16.11.2021. - Остало

Честитамо на признању. Некако заједно „растете“ ти и херцегспорт? Да ли ти пријају оваква признања?

Хвала, наравно да ми свако признање значи, а посебно од вашег портала, који једини у нашем граду преноси само позитивне вијести.

 Како иде на Факултету? Јеси ли се адаптирао?

Као бициклом узбрдо хахахаха, али та вожња се временом заволи и постане једнако драга као спуст.Исто је и са факултетом, а и гдје сте видјели Херцеговца да се негдје није адаптирао?

Пожелиш ли понекад бицикло да имаш у Подгорици?

Бицикло је самном,једино што сам морао одлучити које носим а које остављам кући.За сада је брдски за требињске тренинге, а друмски се вози на факултету.

Кажу да ти је увијек фрижидер празан? Кажу да имаш одличан апетит?

 Ух, дефинитивно се не види на мени, али много волим да једем , тако да је фрижидер неријетко празан када сам ја кући.Родитељи ми кажу да сам мањи трошак од када сам на факултету хахахахха.

Која ти је најбоља а која најгора трка у животу?

Имам доста трка које су ми драге и у лијепом сећању, али ако бих морао да бирам, најбоља трка ми је Трка кроз Србију. Четири дана, 620 km и 4-5 сати вожње сваки дан.Ту сам пробио све менталне и физичке лимите које сам имао до тада, могу рећи и да сам сам себе изненадио и драго ми је што сам уопште успио завршити такву трку. Најгора трка ми је овогодишње издање државног првенства у MTB успону, гдје сам се на дан трке пробудио са стомачним вирусом и високом температуром. Нисам знао ни хоћу ли моћи стартовати трку, а камоли завршити.Међутим успио сам одспринтати пар возача прије циља и доћи до другог мјеста. Након тога, слиједио је пут од 5 сати до куће, што ми је можда и теже пало.

Највећи пех на стази?

Па сигурно, када сам на трци премијер лиге био водећи и у планини скренуо погрешно на раскрсници и отишао 3km у погрешном правцу.

Како би нaговорио некога да се бави спортом као што је бицилкизам?

Тешко питање, ако мислите на такмичарски бициклизам, дао бих му 10.000€ да се не мучи са финансијама, јер је бициклизам прескуп спорт хахаххаха. Што се тиче рекреативног бициклизма, одвео бих га/је на неку лијепу вожњу у природи (Зеленгора, Дурмитор или нешто слично), то би било довољно да се заволи бициклизам.

Јеси ли одустао од трка на „крпљама“?

Трчање ми је увијек било занимљиво, чак је атлетика први спорт који сам тренирао.То дође као нека врста припреме, јер углавном трчим зими, односно ван сезоне.Међутим, трчање кроз природу ми је доста забавније, јер комбинује неку врсту планинарења и трчања у једном, а када ту додате трчање са крпљама по снијегу, немогуће је одустати од тога.

Бициклизам је више индивидуални него екипни спорт? Јеси ли ти випше тимски или „соло“ играч?

Па брдски бициклизам је класични индивидуални спорт, осим када се ради о штафети, док је друмски бициклизам и индивидуални и екипни спорт у исто вријеме, тако да је то мало специфично у овом спорту.Волим да радим за екипу, али је одговорност често велика, јер ако се деси неки квар, пад или одустајање из неког разлога, мијења се резултат цијеле екипе у поретку.Али, рекао бих да сам више соло играч, како нико не би зависио од мене или ја од некога.

Да ли ти је понекад бициклизам монотон?

Па изгледа доста монотоно на телевизији, посебно ако је пар стотина километара остало до циља и стварно изгледа као да се ништа не дешава.Међутим, то је у реалности другачије, јер се вози великом брзином, адреналин је често присутан, а возачи раде за екипе и много је ту тактизирања.То је када причамо о друмском бициклизму, док су трке брдског бициклизма доста краће и самим тим темпо вожње је другачији, а и спорт је доста атрактиван за гледање и вожњу наравно.

Како се набоље релаксираш?

Волим да гледам MotoGP недељом, то је спорт који ми је баш занимљив и уживам у гледању трка.Осим тога, волим да проводим вријеме са породицом и друштвом.

Гдје се видиш за десет година?

Доста тешко питање, надам се да ћу до тада завршити факултет хахахах Сјећаш ли се свог првог бицикла? Наравно, и даље га имам.Мислим да ми га је купио стриц Ћако.

Шта ти је бициклизам дао и да ли је нешто одузео?

Па дао ми је доста тога, али мислим да су познанства и пријатељства највриједнија.Имам стварно доста пријатеља у цијелој држави, а и шире и мислим да је то добро, чиме год да се бавите.Одузео ми је доста времена и финансија, али то је дефинитивно квалитетно потрошено вријеме и новац.

Има ли бициклизам, спортски, будућност на овим просторима?

За сада не, јер је бициклизам прескуп да би се неко њиме бавио на неком значајнијем нивоу у нашој држави.Потребна је већа финансијска подршка државе и институција како би све то функционисало.Али није то проблем само у бициклизму, него и у осталим спортовима.

Како ти се свиђа једног дана наслов „ИТ инжињер на два точка на Тур де Франсу“ ?

Не звучи ни мало лоше, али дуг је пут до титуле инжињера, а још дужи до возача на таквој трци.Ништа није немогуће.

Коментари
Издвајамо