Саопштење СД,,Леотар“ поводом утакмица одиграних у суботу

12.04.2021. - Остало

Поштовани,

послије свих (не) спортских дешавања на рукометној утакмици 23. кола Премијер лиге БиХ, одиграној у суботу у спортској дворани „Милош Мрдић“ између  РК „Леотар“ Требиње и РК „Извиђач“ Љубушки, као и утакмици 25. кола кошаркашког првенства БиХ  између КК „Леотар“ Требиње и ОКК „Слобода“ Тузла, Спортско друштво „Леотар“ Требиње, као кровна организација 21-ог спортског колектива на подручју Града Требиња мора  по први пут да реагује и стане у заштиту својих чланова након све учесталијег  катастрофалног суђења у нашем граду.

Кренимо редом, почевши од рукометног клуба који је у суботу први и одиграо утакмицу.  „Тврда“ утакмица, као и скоро свака посљедњих пар сезона одиграна против вишеструког шампиона БиХ, али уз веома тенденциозно суђење судијског двојца из Бања Луке Петровић-Миљевић, поготово у првих 25 минута утакмице. Само у том периоду утакмице судијски двојац је направио 9 великих грешака на штету РК „Леотар“. Од више извлачења фаулова на 9 метара умјесто досуђених седмераца и потенцијалних искључења на 2 минута, као и више пута подизања руке за пасиван напад  РК „Леотар“ већ послије неколико додавања???  Сви љубитељи спорта у нашем граду се одлично сјећају чувеног судијског пара из претходних сезона Бегића и Кнезовића, нама нови Бегић и Кнезовић не требају. Не занима нас да ли је ова утакмица одлучивала шампионску титулу, ми само знамо да смо жељели фер игру како у овој, тако и у свим осталим утакмицама.  Само тражимо да имамо исти третман као и сви други клубови, па  нека  побиједи бољи и увијек ћемо честитати противнику.

Кад је у питању кошаркашка утакмица одиграна одмах након рукометне, ту су најмање битни тренер гостујућег тима  и велико име БиХ кошарке Дамир Мулаомеровић и играч ОКК „Слобода“ Ђорђе Лелић (који се највише спомињу у медијима).  Једини и искључиви кривци су они који су им то дозволили, а то је судијски тројац  Влахо-Миличевић-Марић ( Мостар и Читлук ). Тројац који је изузетно лоше реаговао у гужви која се догодила, тројац са којима се гостујући тренер поиграо у поменутој ситуацији и играо до краја утакмице коју ни по једним кошаркашким правилима није смио завршити. Дефинитивно смо увучени у једну ситуацију у којој је КК „Леотар“ резултатски и игром имао све у својим рукама, а онда се перфидним потезом гостујући тренер помогнут службеним представником клуба Аидом Бербићем, ничим изазван одлучио да екипу изведе са терена, врати за непуних 10-ак минута на терен и покуша на једини могући начин да окрене утакмицу у своју корист, у чему је и успио. Оно што је симптоматично јесте да је од тог момента кренуло дјељење судијске неправде уз велики број судијских грешака на штету КК „Леотар“ од којих ћемо само споменути гажење линије  играча ОКК „Слобода“ на самом крају утакмице при резултату 91:90 за КК „Леотар“ на свега два метра од судије.

Чарки на спортским теренима је увијек било и биће. Туче није било, како су многи медији пренијели.  Све се увијек настављало даље и спорт је на крају побјеђивао. Али, као и рукомету, тако и у кошарци од почетка сезоне нам је дато до знања да ћемо за сваку побједу морати да се ознојимо више од других. Мечеви против ХКК „Широки“ и КК „Спарс“ у Требињу су најбољи показатељ да је тако, гдје су нам судије најблаже речено чудним критеријумом у завршницама мечева одузели шансу  за побједу…да не набрајамо даље.

 

Господо,

пуно рада нам је требало од формирања СД „Леотар“ (2017. година), уз реорганизацију УО клубова и помоћ Града да би дошли поново у највише рангове такмичења којима резултатски и припадамо и чиме се поносимо.

Мушки рукомет је већ три сезоне стабилан премијерлигаш, а могуће од сљедеће сезоне и ЖРК „Леотар“. Такође, КК „Леотар“ и ЖКК „Леотар 03“ су другу сезону за редом међу 6 најбољих екипа БиХ. Послије неколико година и ФК „Леотар“ се полако враћа на мјесто којему и припада. У првој сезони након повратка у Прву лигу РС налази се на другом мјесту гдје ће се до посљедњег кола борити са ФК „Рудар“ Приједор за повратак у Премијер лигу. И сви остали клубови у појединачним и колективним спортовима биљеже одличне резултате без обзира на тешку финансијску ситуацију у којима се генерално спорт налази.

Због свега горе наведеног сигурно нећемо дозволити људима који не би требали да се примјећују на терену да буду центар дешавања. Да ли је судијама и спортским колективима можда тешко да превале толике километре како би дошли на југ државе? Вјерујте, нама је још теже организовати одлазак на сва гостовања на која скоро сваки пут идемо без спавања и која трају по 10-15 сати вожње . Или су можда судије имале неки другачији „третман“ у другим срединама па су то очекивали у Требињу…то већ не знамо.

Требиње је увијек било и биће град спорта у који су сви добро дошли. Ми само желимо исти третман на спортским борилиштима, као и све друге екипе широм Републике Српске и БиХ.

Нашим спортским пријатељима из РК „Извиђач“ Љубушки и ОКК „Слобода“ Тузла желимо срећан наставак такмичења.

Све ситуације које смо навели можете да нађете документовано на фејсбук страници СД „Леотар“.

С поштовањем,

СД „Леотар“

Коментари
Издвајамо