Са Аљаске моји…. (необична спортско људска прича)

08.03.2021. - Остало

 Чудна је и готово бескрајна ова наша земаљска а богме и небеска шара.

И нас Требињаца има свуда, како би Бајага рекао „горе од Аљаске до Аустралије“. Има нас и у леду и на новом континенту.

Али прича креће овако…

Најбољи српски ултрамаратонац Јовица Спајић из Пријбоја,  побиједио је на једној од најзахтевнијих трка на свету (завршена је јуче) – трци „итиаласка 350“ на коју није могуће ни доћи уколико не испуниш одређене услове. Најважнији је свакако онај да претходно мораш да учествујеш и пређеш одређене квалификационе трке, што је Спајић учинио тако што је славио на ултрамаратону у Минесоти и етапној екстремној трци у Финској.

Јовица је ову трку на Аљасци прешао за седам дана и пет сати, а иста у том свету важи за ону гдје се види прави тест људске издржљивости и менталне снаге.

Што се тиче саме трке, такмичари се сами крећу и носе опрему за преживљавање, а прије доласка на циљ имају само шест контролних пунктова са храном и минималним просторијама за спавање.

Спајић је пажњу јавности привукао и 2014. године када је ушао у Гинисову књигу рекорда када је урадио 30.000 трбушњака без предаха. Иначе је припадник Специјалне антитерористичке јединице Србије.

Када је дошао на циљ ту га је сачекао један „братственик“ или даљи рођак, Требињац Недељко Спаић који живи и ради на Аљасци. Како нам прича Недељков рођак Александар, Требињац са адресом на Аљасци дочекао је рођака, на самом циљу, упознао се са њим, честитао му побједу и ране јуначке (велики пликови по ногама) а онда је кренула прича:ко је гдје, одакле и како. Јовица му је рекао да његови Спајићи поријеклом са Граба, са Зубаца али су временом додали Ј у презиме. Рекао је још да је једном био у Требињу и да ће доћи поново“, прича нам Александар.

И Недељко је хтио да са бициклом учествује у овом маратону, али га је повреда спријечила. Ипак, никад не реци никад, сигуран сам да овако размишља Недељко Спаић.

А ако се питате гдје је спорт у свему овом, ево и одговора… Куд ће већи спорт од ове маратонске трке а Неђо је, да се и то зна, био успјешан боксер београдске Црвене звезде а у Америци је друговао са славним боксером Џорџом Чувалуом и најславнијим на свијету Мухамедом Алијем.

И тако се ова прича завршава. Или почиње….

Ко зна, можда се Јовица једног дана одлучи да дође на мјесто гдје су његови преци први пут угледали свијет и крене са неким новим, херцеговачким маратоном. А можда му се и Неђо придружи, или неки други млађи Спаић. У генетском коду им је спорт. Од Граба, преко прибоја до Аљаске.

Коментари
Издвајамо