РС – Српска Светиња

09.01.2021. - Остало

На крају смо серијала посвећеног спортистима који су стварали РС.

Чули сте њихове животне приче. Сазнали сте и ратне приче… дио њих. Дио, јер они неће да се хвале, не траже да им неко ода захвалност, да их тапше по раменима и када су празници као овај данашњи приказује ТВ екипама. Они су стварали РС јер су били са својим народом.

Са њим дијелили и добро и зло…. велике туге и ситне, мале радости тих ратних година. Када су утихнуле пушке, топови, хаубице и минобацачи, поново су обукли своје спортске дресове и на тај начин, у спортском парвоугаонику, терену, стази, спортском борилишту наставили ….

Наша намјера није да овим серијалом говоримо о томе да ли им се РС одужила, наш одговор наслућујете, али јесте да их се сјетимо.

Управо онако како су се својих погинулих бораца сјетили у Џудо клубу Леотар … Рекоше нам да ће у дворишту испред своје сале на Бањама ускоро направити својеврсни Парк сјећања на преминуле своје борце и такмичаре…. Гест за сваку похвалу…

 

На фотографији коју објављујемо по први пут су двојица требињских бораца са спортских али и ратних терена. Без узмицања, увијек са својим народом и борцима…

Драган Мрдић ( на слици са беретком) је у Џудо клубу Леотар створио генерације и генерације државних, републичких и балканских шампиона….

До њега је Рајко Милојевић, каратиста, шампион, тренер…. Неко од спортиста рече, да се сваки требињски спортиста, када Рајка Милојевића сретне у граду, мора поклонити једној таквој људској и спортској величини. Идолу наше младости. А ако се питате гдје је снимљена фотографија одговорићемо вам… Тамо гдје је требало…. гдје се стварала и бранила РС.

Дакле, и џудисти и каратисти су били на бранику отаџбине…. Борци, њихови тренери, фудбалери, кошаркаши, рукометаши…. Гледате их често, на спортским теренима у граду, у свакодневном животу…

Данашњи празник је и њихов свечани дан.

Сви ми у глас рекоше… немој да се огоријешиш. Помени…

И ево помињем…

Помињем све оне спортисте који су бранили и стварали РС али се нису вратили. Остали су горе, на  невбеском облаку да нас гледају и опомињу.

Да њихова жртва не смије да буде узалудна.

И да је РС светиња….

Коментари
Издвајамо