Први кораци билећког џудоа

29.04.2021. - Остало

Билећа се може похвалити да је богатија за један спортски клуб. Дјеца узраста од шест до 14 година од сада могу да тренирају џудо и да упознају чари овог олимпијског спорта. За џудо кажу да је један од најбољих спортова за психо- физички развој дјеце.

Предсједник новооснованог Џудо клуба „Херцеговац“ Никола Носовић истиче да је идеја за формирање клуба у Билећи потекла из његовог вишегодишњег пријатељства са тренером Јовом Самарџићем.„Јово Самарџић је познат и признат тренер на нашим просторима, а и шире. Договорили смо да формирамо клуб у Билећи јер имамо све потребне услове. Имамо дворану која је и више него условна, набавили смо потребне струњаче и мислим да спорта никада не може бити много“, каже Никола Носовић.Тренер Јово Самарџић мајстор је џудоа, 4. ДАН. О његовим спортским умјећима најбоље свједоче резултати младих џудиста из Берковића. Џудо клуб у Берковићима постоји 17 година, Клуб је прије четири године формиран и у Гацку. Самарџић каже да је у вријеме када је он почео да се бави овим спортом мало знао о његовим квалитетима, али да се испоставило да је то био прави избор. Након завршене такмичарске каријере, због његове дјеце и свих малишана Берковића почео је да се бави тренерским послом.

„Могао бих много да причам о резултатима клуба у Берковићима и члановима који више нису дио клуба, а који су успјешно наставили свој ангажман у другим градовима, који су постигли врхунске резултате у својим занимањима и у спорту. На првенству БиХ чланови Џудо клуба из Берковића и они који су отишли у посљедње годину или двије освојили су половину од укупног броја првих мјеста, на шта сам изузетно поносан и мислим да је то јасан показатељ квалитетног рада“, каже Самарџић.

Џудо је борилачка вештина и олимпијски спорт настао као скуп пробраних техника из џијуџицуа.

„Џудо је рангиран међу пет најбољих олимпијских спортова. УНИЦЕФ је прогласио џудо за најбољи спорт за психо- физички развој дјеце и омладине. Џудо је од тада доживио експанзију. Сва већа такмичења емитују се у ТВ преносима на спортским каналима. У многим државама Европе џудо се тренира у школама. У Српској се изводи пројекат ‘Џудо у школе’, у склопу кога се џудо тренира у девет школа“, каже Јово Самарџић.

Самарџић појашњава да је у свим спортовима почетак сличан, да се раде гимнастика и кардио вјежбе и вјежбе за физичку издржљивост.

„Џудо има своју класификацију, прво се уче падови, да не би дошло до повреде приликом бацања. Ово је јако обиман спорт, уче се и технике полуге и гушења које су потпуно безопасне“, каже Самарџић.

Упис се врши до 5. маја у Спортској дворани „Дијамант“ у термину од 9:00 до 21:00 час. Чланарина за једно дијете износи 20 конвертибилних марака. За двоје дјеце из једне породице чланарина је 30 КМ. Све информације можете добити позивом на број телефона 066/212- 892

Коментари
Издвајамо