Одржан Вележ вертикал

06.08.2022. - Остало

У оквиру манифестације „Невесињска олимијада“ данас је у Невесињу по први пут организована планинска трка кршевитом стазом „Вележ вертикал 2022“. Ради се о дисциплини познатој као вертикални километар.

Ова спортска дисциплина изазвала је велико интересовање „небеских тркача“. Учествовало је 75 такмичара из Србије, Црне Горе, Хрватске, Француске и Босне и Херцеговине, од којих је 62 завршило трку.

Најбржи у мушкој конкуренцији био је Невен Цицовић из Пала (44:14). Друго мјесто заузео је Лукша Лукшић из Дубровника, док су треће мјесто подијелили Александар Стајић из Невесиња и Милош Бодирога из Требиња. Најбржа жена првог „Вележ вертикала“ је Милуша Бошковић из Котора (55:07). Јелена Томашевић из Херцег Новог изборила се за друго мјесто, док је трећа кроз циљ прошла Андреа Радмиловић Бошковић из Источног Сарајева.

Посебну драж манифестацији дали су најстарији и најмлађи учесник.

Јанко Папић је у 86. години прешао стазу дугу 3000 метара, висинске разлике 893 м, за 2 часа и 36 минута, док је шестогодишњи Коста Пејичић до циља стигао за 2 часа и 2 минута и ово је био други пут да осваја врх планине Вележ.

Најмлађи међу учесницима трке био је Никола Кркљеш из Новог Сада, стар 19 мјесеци, који се у рукама свог оца Марка упутио ка циљу. Иако нису стигли до самог врха Вележи, Николин отац каже да је задовољан самим учешћем у трци, те да из Невесиња носи једно лијепо искуство.

Трка „Вележ вертикал 2022“ кренула је из Читлука код језера Алаговац, а циљ је био на врху планине Вележ (Ћаба) на надморској висини 1753 метра.

Организатор трке било је Планинарско-еколошко друштво „Зимомор“, чији су чланови поручили да се кроз овакве манифестације промовише здрав живот младих и нетакнута природа наших планина.

Коментари
Издвајамо