Новак има поруку пред финале: Играћу као да ми је последње

27.01.2023. - Остало

„Ако треба и пет сетова, пет сати“, рекао Ђоковић

Још један корак је остао Новаку Ђоковићу да тријумфално прослави повратак у Аустралију и својеврсну „освету“ тој држави после малтретирања које је преживео пре годину дана.

Још корак је остао до 22. гренд слем трофеја, којим би се изједначио са Рафаелом Надалом и потпуно отворио трку за најтрофејнијег свих времена у овој сезони. Неће Новаку бити лако, на другој страни терена биће Стефанос Циципас, који је играо сјајно у Мелбурну претходних дана и гладан је да освоји свој први гренд слем трофеј.

Али, свима је јасно, па и Новаку, да ће финале у недељу бити меч у којем ће се превасходно он питати.

„Наравно да сам задовољан што сам у новом финалу. Замишљао сам да се борим за још један трофеј овде, имао сам искуства овде раније и то помаже. Али, све то морам да потврдим на терену. Играм против Циципаса који игра веома добар тенис и биће мотивисан да освоји гренд слем титулу. Знамо се добро, играли смо неколико пута међусобно. Знам шта ме чека“, рекао је Новак на почетку конференције за новинаре.

Оно што се Грку неће свидети је Ђоковићева порука да ће играти финале као да му је последње!

„И даље сам у форми и док год могу да се борим за гренд слем трофеја, имам разлога да наставим даље. Имам подршку, љубав и страст према спорту. Волим тенис, играм га и са сином, нисам се заситиој у тој мери. На финале гледам као на пресудан моменат, приступам му као да ми је последње. Даћу буквално све од себе да победим“.

Не крије, никада није ни крио, српски ас да жели да у пензију оде као најтрофејнији тенисер свих времена.

„Играм тенис из више разлога, увек имам моменат да учим нешто ново. Битно ми је да освојим што више гренд слемова и да будем први на свету. Желим да створим што више историје у овом спорту. Још могу да будем на топ нивоу, то је због чега настављам. Не знам шта ће се десити, у овом моменту имам мотивацију и подршку ближњих. Оно што ме не чини срећним јесте одвојеност од жене и деце“.

Ђоковић и Циципас се јако добро познају, играли су 12 пута до сада, а биланс је 10:2 за српског тенисера.

„Нема много тајни, играли смо скоро на свим подлогама, мислим да нисмо само на трави. Сада је мало сазрео, сада је вероватно на врхунцу могућности. Ово је меч његовог живота, игра за гренд слем трофеј и прву позицију на АТП листи. Гледао сам га, играо је добро, али знам како тактички да се спремим за њега. Ето, и ја сам пружао неке од најбољих партија. Спреман сам да идемо до краја, пет сетова – пет сетова. Пет сати – пет сати. Радујем се изазову, ово финале је, с обзиром на нашу форму, очекивано“.

У Новаковом боксу била је и докторка Маријана Ковачевић, па је тиме у великој мери решена дилема како је санирана повреда задње ложе, јер је то њена специјалност.

„Не могу да одајем детаље, дошла је пре неколико дана, пре тога сам овде у Мелбурну имао разне третмане и ишао сам до што више стручних лица који би могли да помогну. Досетили смо се

и Маријане која је прошла пола света да дође овде, њено присуство и терапије су много помогне и осећам бенефиције тога на терену“.

Осврнуо се Новак и на нову аферу која му је напакована, измишљена изјава његовог оца Срђана да подржава Русију у рату са Украјином.

„Несрећа је што се погрешно интерпретирало све то. Мој отац, породица, сви смо прошли кроз неколико ратова. Отац је дао саопштење да је против рата, то је прво што желим да кажем. Друго, мој отац после сваког меча на турниру иде и указује поштовање навијачима зато што су уз мене. Медији су то интерпетирали на погрешан начин и сигуран сам да није постојала било каква намера да се подржава рат или било шта слично. Било је доста српских застава, мислио је да се слика са неким из Србије“, објансио је Новак Ђоковић.

Коментари
Издвајамо