3. мјесто у избору за најчитанији текст 2020. године … Љубињска „чигра“

14.12.2020. - Остало

Ова Херцеговина је земља великих чуда и још већих парадокса. Један од тих је да се таленти рађају, раде, вјежбају…. и побјеђују. Побјеђују и стасавају иако су услови далеко од тога да их икако има.

Један од тих парадокса који потврђујуунапријед написано је једна дјевојчица од седам година. Њено име је Наталија Сулавер, долази из Љубиња а чули смо да у ормарима, више нема простора за трофеје. Прије петнаестак дана, само на турнирима у Широком бријегу, освојила је три пехара, три друга мјеста главних турнира у конкуренцијама са старијима и по 3 године.. Више финала је играла Наталија сама, него иједан од десетак клубова који су учествовали. Освојила је друго мјесто на црвеном турниру, узраста до 9 година, на наранџастом турниру до 10 година и на зеленом турниру до 11 година. Толико за увод.

„Наталија је почела играти турнире у Србији гдје је у јуну била финалиста Роу Чери Купа у Београду, била је такође финалиста утјешног турнира до 9 година Трофеја Београда који је најпрестижнији од свих турнира у региону изузимајући Смрикве односно Умаг. То је уствари једини изборни турнир за Чемпион боул за Србију, БиХ, Македонију, Црну Гору. Само финалисти са тог и ниједног другог у региону турнира иду на свјетски завршни Чемпион боул. Наталија је код Тениског савеза рангирана као 23.рекет Босне и Херцеговине у конкуренцији дјевојчица до 10 година, а њој је 7,  већ сљедеће године кад оде ова генерација 2010, очекује се да буде са 8 година у топ 10. Поред тога је рангирана код Тениског савеза Србије на наранџастом нивоу који је до 10 година. Осим тога Наталија је претходно имала 15-ак успјеха на бројним атлетским такмичењима“, прича нам Наталијин отац Божидар.

 

 

Да је Наталија изузетно надарено дијете свједочи податак да је са пет година кренула у Основну сколу Свети Сава Љубиње, тренутно је трећи разред са 7 година и до сада је у дневнику поред свих петица забиљежила свега неколико четворки.

Наталија је све, такозване, црвене турнире (Мостар, Посушје, Међугорје, Београд, ТК Ђукић) освојила осим овог а поред тениса изузетно је успјешна и у атлетици.

Када смо Божидара упитали како Наталија тренира и ради, с обзиром да у Љубињу нема тенског терена он нам одговара „Путовали смо у Мостар и Требиње комбиновано, возим је четири до пет пута седмично. У Љубињу смо однедавно почели користити један зид погодан за неко „загријавање“. Тениски терен има али у лошем стању на базенима, али би га требало поправити. Ипак то је приватна имовина коју је могуће користити јер су капије урушене. Можда с прољећа и упитам власника да терен поправим како би га могла Наталија користити. Други проблем ми је наћи јој спаринг партнере у Љубињу. Мостар има најбоље услове и тренере у БиХ. Ја то финансирам све и не треба ми у принципу ничија помоћ нити желим на финансије да се осврћем“, каже нам Божидар.

Како изгледа један такав тренинг погледајте !!!

 

Наталија ће, како нам рече њен отац убудуће наступати самостално, под ознаком тениског савеза РС.

И за крај један Љубињац нам за Наталију рече:“Ја већу чигру видио нисам у животу“.

Има, Наталија, и заиста,  све предуслове да јој спорт постане нешто више од хобија. Шта ће бити, видјећемо.

Држимо јој палчеве.

Коментари
Издвајамо