Келезовина, чудесни херцеговачки заселак: Невјероватни расадник спортских талената (први дио)

Аутор: Раде Ликић
04.02.2021. - Остало

Није то чак ни село, већ омањи заселак од неколико кућа данас готово пуст. Вјековима су у тој махали села Вођена званој Келезовина недалеко од Љубиња живјели огранци великих љубињских породица, Турањана и Пецеља и свој тешки хљеб зарађивали земљорадњом на жедном херцеговачком кршу и бавили се помало сточарством. Чињеница да су многи успјешни спортисти рођени или били поријеклом из тога засеока схвата се у љубињском крају сасвим обично.

-Их,шта ти је то! Гањали лопту, пусти то, но гледај од чега живиш!

Таквим констатацијама старци из Келезовине реаговали би на спомен спортских успјех својих потомака и сродника као да у том гањању лопте нису видјели частан посао и да новци зарађени у спортском надметању нису прави новци. Прави новци за њих се зарађују само у муци и зноју.

Келезовина

Све је почело са Владом Пецељем. Он се родио у Келезовини 1947. године а своје прве фудбалске кораке направио у јуниорима Леотара и након свега годину дана постао стандардни првотимац прве екипе. Након 81 званичне утакмице и постигнута 4 гола, 1968 године преселио је у мостарски Вележ. Често је истицао како су на његову фудбалску каријеру пресудно утицала двојица тренера, Леотаров Марсел Жиганте, који га је из навале са шпица, вратио у одбрану на штопера и Сула Ребац који му је одмах по доласку у Мостар указао повјерења па је Пецељ више од једне деценије био стандардна и незамјењљива шестица мостарских рођених.

Владо Пецељ

Његову фудбалску мисију успјешно су наставили и његови синови старији Срђан (1975) који је почео у Вележу, наставио у Црвеној звезди, Барселони, Грчкој, Јапану, Русији, Аустрији и Хрватској, те млађи Миљан (1979) који је такодје осим за Вележ играо и за београдски Партизан, чешке Кошице, на Кипру, те Леотару и мостарском Зрињском.

Треба истаћи да је Владин брат од стрица Веселин био одличан играч малог фудбала а Веселинова супруга Мирјана понајбоља љубињска одбојкашица из времена док су љубињске одбојкашице биле стандардни члан Прве Б савезне лиге СФРЈ.

Њихов средњи син Ђорђе био је добар одбојкаш који је наступао за матично Љубиње и Пелагићево, а млађи Љубиша је прави фудбалски печалбар који сада наступа за Колубару из Лазаревца а раније је играо за требињски Леотар, бањалучки БСК, Рудар из Приједора, Чапљину, Звјезду из Градачца те зенички Челик.

Љубиша Пецељ

И ту није крај са спортистима који имају породичне везе са Пецељима. Наиме у Келезовини је рођена Рајка Пецељ-Ђого, мајка бившег кошаркаша Ђорђа Ђоге који је био стандардни првотимац вршачког Хемофарма, а играо је такође у Њемачкој, Грчкој и Мађарској. Ђорђе Ђого је био члан млађих репрезентативних селекција СР Југославије. (наставиће се)

Коментари
Издвајамо