Херцеговина пливала за часни крст (фото)

Аутор: М.Ми.
19.01.2021. - Остало

Данас су у херцеговачким општинама православни вјерници пливали за Богојављенски крст.У претходно освештаној Требишњици,први је до крста допливао другу годину за редом Вељко Јовановић,који је као награду добио златник од свештеника Младена Жуловића,а икону и златник такође је добио од пливача из Херцег Новог у коме ове године није одржано пливање за часни крст. „По четврти пут пливам за Часни крст. Осјећај је неописив ријечима и драго ми је што је учествовало овако много мојих суграђана“, рекао је Вељко.

Пливање за богојављенски крст такође је одржано у Билећи и Мостару. Ове године на Билећком језеру први је до Часног крста допливао Немања Леро. Давор Судар из мостарског насеља Баћевићи први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостара, али и из Невесиња и Требиња.

На празник Богојављења, Црквена Општина Гацко данас је први пут организовала освећење воде на језеру Врба (Десивоје) и богојављенско погружавање у воду. чину погружавања, односно урањања и израњања из воде, придружило се више од тридесет најхрабријих суграђана, међу којима су се одважиле и двије дјевојке. Најмлађи учесник погружавања био је Никола Ковач, а најстарији Владо Лозо. Од дјевојака, на овај чин одважиле су се Невена Вукајловић и Гордана Слијепчевић.

Коментари
Издвајамо