Док не дођу Хамилтон, Верстапен и остали…

Аутор: Раде Ликић-Наша Херцеговина
23.12.2020. - Остало

Прије неколико година један локални бизнисмен најавио је долазак Формуле 1, свјетског спортског мега спектакла у Херцеговину. У ишчекивању тог популарног путујућег циркуса не би било лоше да се подсјетимо куриозитета да је један херцеговачки потомак у Америци већ био присутан у Формули 1 и то као власник, односно сувласник тима “Vel’s Parnelli Jones Racing”. Звао се Вељко Милетић и био поријеклом из села околине Требиња одакле је његов отац Душан још прије Првог свјетског рата, трагајући за бољим животом одселио у Америку. Душан је у Америци оженио Стану Спаић са Зубаца код Требиња и са њом добио двоје дјеце, сина Вељка и кћер Јелену. Јунак наше цртице Вељко рођен је 1925. у Лид Ситију, Јужна Дакота, али је одрастао у Торенсу код Лос Анђелеса гдје се после школовања бавио продајом аутомобила. Склон техничким иновацијама из хобија се бавио преправком мотора, па је са једним аутомобилом прилагођеним млади возач Парнели Џонс освојио прво мјесто на локоланој ауто трци. Неколико година касније, тачније 1963. Вељко и Парнели постали су пословни партнери те основали фирму ВПЈ која се поред продаје аутомобила бавила и ауто тркама.


Њихови аутомобил Johnny Lightning, којима је управљао Ал Унсер, побиједили су у Индианаполис 500 тркама 1970. и 1971., а ВПЈ возила освојили су 51 аутомобилску трку у Индyју са возачима као што су Mario Andretti, Kevin Cogan, A.J. Foyt, Joe Leonard i Danny Ongais, а осим Унсера.

Њихови возачи освојили су и три америчка првенства у Ауто клубу. ВПЈ аутомобили стартовали су у 276 трка америчког државног првенства а три најбоља били су равно 100 пута. ВПЈ је такође 1975. конструисао аутомобил Формуле 1 за Марија Андреатија , и иако није побиједио ни у једној утрци, то је довело до револуције у аутомобилима с моторима Индy. Незадовољан у то вријеме популарним четвероцилиндричним моторима Drake-Offy, Милетић је одлучио модификовати Cosworth F1 V-8 мотор за употребу у својим аутомобилима. Унсер је први пут побиједио с новим мотором на Поцоноу 1976. године, а до 1978. готово половина аутомобила на Индy тркама користила је Вељков модификовани Cosworths.
Вељко је умро од леукемије 1998. године, а занимљиво је да је своју животну сапутницу Љепу упознао током боравка у завичају својих родитеља. Са њом има сина Душана и кћер Сандру. Вељкова сестра Јелена удала се у Лос Анђелесу за земљака Ђорђа Вицу који је имао кратку професуоналну каријеру у бејзболу.

Коментари
Издвајамо