Ђоковићу поново одбијена виза

Аутор: mozzartsport
14.01.2022. - Остало

До вечерашњег саслушања Ђоковић неће бити у притвору, случај пребачен на Савезни суд

Правна борба Новака Ђоковића на аустралијском тлу се наставља. После одлуке министра за имиграцију Алекса Хоука да поништи визу за улазак у Аустралију најбољем тенисеру света, случај је враћен судији Келију.

Правни тим Новака Ђоковића је спремио одбрану и уложио жалбу, чиме је добио на времену, и чак бисмо се усудили да кажемо извојевао малу победу. Један од бранилаца Новака Ђоковића, Николас Вуд је, између осталог, истакао да је министар Хоук укинуо визу његовом клијенту због ирационалног страха.

„Министар има ирационалан страх. Плаши се ако Новак остане и буде играо да ће то ставити у добар положај антиваксере, односно да ће се та популација узбудити“, поручио је Николас Вуд.

Он је додао да се његов клијент осећа добро, али и да му се жури. Он је истакао да би Новак требало да се појави на терену у понедељак или уторак, да време измиче и да је због тога врло забринут. Нови договор је да Новак Ђоковић неће бити у притвору и да ће вечерас у 22.00 по средњоевропском времену појавити пред имиграционим властима на разговору. Депортација је одложена, до ње неће доћи док суд не донесе коначну одлуку. Међутим, државни органи су предложили да после тог разговора Новак Ђоковић поново оде у притвор, највероватније у истом смештају у ком је био први пут, по слетању у Аустралију.

Врло напету атмосферу током саслушања Ђоковићеве стране покушао је да смири и релаксира судија Кели. Он је изнео документе које поседује после Хоукове одлуке о укидању Ђоковићеве визе и поднесак владе. Показао је и документ под називом „поверљиво“ који није желео да прочита.

Адвокати нашег тенисера предложили су да се сви докази пред суд донесу током наредног дана и да се суђење одржи одмах у недељу, како би Ђоковић имао времена да, надају се они, наступи на Аустралијан опену.

Суд треба да одлучи о терминима, али и о томе хоће ли се процес наставити пред судијом Келијем или ће се све „пребацити“ на други суд и на другог судију.

После одлуке Алекса Хоука да укине визу Новаку Ђоковићу, током дана се огласио и премијер Аустралије Скот Морисон. Он је истакао да Хокова одлука подржава жртвовање Аустралијанаца током пандемије.

„Разумем разлоге на основу којих је, након пажљивог разматрања, министар за имиграцију Алекс Хок укинуо визу господину Новаку Ђоковићу. Пандемија вируса корона била је невероватно тешка за сваког Аустралијанца, али ми смо се држали заједно и спасли животе и оно од чега живимо. Заједно смо постигли једну од најнижих стопа смртности, најјачу економију и највећу стопу вакцинације у свету. Наша строга политика заштите граница сачувала је здравље Аустралијанаца и пре појаве ковида, али и сада, током пандемије“, истакао је Морисон и додао да, због очекиваног наставка правног поступка који је у току, неће давати даље коментаре у вези са Ђоковићевим случајем.

Судија Кели је у једном тренутку био прилично нервозан, чак је и прекинуо суђење због дисонантних тонова. На крају је одлучено да цео случај буде пребачен на Савезни суд.

 

 

Коментари
Издвајамо