Актуелни тренутак гатачког спорта (први дио)

Аутор: Милош Васиљевић
25.11.2021. - Остало

 Гацко се посљедње двије деценије, у оквирима источне Херцеговине етаблирало у спортском смислу, при самом врху, одмах иза Требиња. Почетком 21. вијека кошарка и фудбал били су итекако популарни, играли се елитни ранг, „падали“ су највећи клубови у земљи. Но, ипак све је то у пулсквамперфекту.

Данас, када је демографска слика све лошија, а млађе генерације, пратећи нове технологије, спорт остављају по страни, тражећи алтернативу у мање вриједним стварима, спорт у Гацку, још увијек се некако „држи“ на коректном нивоу.

Тренутно, кик боксери „Тигра“ и одбојкашице Гацка најбољи су репрезенти малог рударског градића.

Најактуелније, из домена спорта, свакако је утакмица од синоћ, када је ЖОК Гацко још једном играо у европским оквирима. Једини представник источне Херцеговине када су у питању  тимски спортови ове јесени, више од поштеног пораза из двомеча са Ајдин ББСК није могао. Турски представник и члан елитне Султанлар лиге, био је атрактивнан противник, тако да је дворана Културно спортског центра била дупке пуна. Пуно је било и срце, управе, играчица, тренера али и навијача. Иако пораз, послужио је као репер, како би требало у будућности поновити игру и скинути „скалп“ Бимал Јединству и доћи до титуле. А то у Гацку сви прижељкују, потајно.

КБК „Тигар“ такође може се похвалити сјајним резултатима који трају у континуитету. На недавно одржаном првенству Републике Српске у Требињу били су најбољи клуб и још једном показали класу. Много трофеја налази се у њиховим клупским витринама. Европски шампион од прије три године, Милан Бабић био је и у конкуренцији најбољег спортисте Републике Српске, сада је ту велика нада Матеј Мучибабић, који је доминантан у својој категорији, само су дио овог успјешног клуба. Једноставно, будућност када су борилачке вјештине у Гацку је свијетла.

А свијетла је будућност и када је стрељаштво у питању. Једно име ту се издаја, Иван Слијепчевић, ако настави овим темпом, спортска јавност на нашим просторима, нада  се да ће након Саше и Сање Старовић имати новог олимпијца. За то, потребна је помоћ свих структура, јер сви знамо колико су само скупи реквизити за овај спорт.

Кошарка и фудбал, посљедњих година каскају, иако још увијек у оба клуба постоји масовност. Дефинитивно, потребно је урадити много, да би се осјетио одређен искорак ка бољем. ФК Младост има тај хроничан проблем, када су у питању млађе селекције. Самим тим, да не постоји јуниорска селекција, знак је за узбуну у клубу са дугогодишњом традицијом.

Када је кошарка у питању ОКК Гацко може се похвалити солидним млађим селекцијама, али имају такође одређен проблем када се играчи „формирају“, једноставно са 18-19 година најчешће напуштају Гацко и окрећу се факултетским обавезама.

Одбојкаши Гацка, спој младости и искуства, чланови су Прве лиге Републике Српске, гдје управо ове сезоне велику минутажу имају надолазећи носиоци игре.

Коментари
Издвајамо