Ајмо бацит по једну бејзбола

Аутор: Раде Ликић-Наша Херцеговина
30.11.2020. - Остало

У посљедње вријеме чим неки Американац српског поријекла дође у фокус јавности, сасвим оправдано је поставити питање – Да ли је поријеклом из Требиња? Одговор који слиједи обично буде потврдан.
Имали смо претпрошле године такав случај, препун контроверзи и подијељених мишљења у вези тадаактуелног команданта базе Бондстил на Косову Ника Дучића, чији су преци и по мајчиној и по очевој страни у Америку дошли из Требиња почетком прошлог вијека, док овог љета ступце америчке спортске штампе и интернет портале осваја један условно речено други “Требињац”. Ријеч је о оутфиелдеру професионалне бејзбол екипе Пивара из Милвокија, Кристијану Степану Јелићу.

Кристијан је прошле сезоне био највећа сензација МБЛ лиге и један од најозбиљнијих кандидата за најкориснијег играча првенства. На крају је у избору за најбољег играча професионалне бејзбол лиге заузео другу позицију. Ове године медије је преплавила вијест да је Кристијан потписаодо сада највећи уговор у историје своје екипе. У наредних 9 година инкасираће вртоглавих 215 милиона долара.
Кристијан је рођен 5. децембра 1991. у Таузенд Оксу у Калифорнији. Његов спортски таленат препознат је још у дјетињству, а током средње школе играо је фудбал, кошарку и бејзбол. Међутим, током школовања усредоточио се на бејзбол и очито није погријешио. 2010. године изабран је међу 100 најбољих средњошколских играча у Америци, гдје је на том избору заузео 34-ту позицију и мјесто у другом најбољем свеамеричком средњошколском тиму. Иако је имао пуну стипендију за Универзитет Мајами, изабрао је да изађе на професионални Драфт гдје су га са 23-ће позиције првог круга изабрали Мерлинси, такође из Мајамија.Током каријере у Мајамију само понекад је показивао раскошан таленат, посебно 2016. када је добио неколико гласова за најкориснијег играча лиге. Одлука управе Мајамија да га трејдује у Милвоки показала се као прекретница у каријери Кристијана Јелића. Пивари из Милвокија имали су амбиције да мало побољшају своју офанзивну игру и прошире састав квалитетним нападачима, али ни у најлуђим сновима нису могли сањати да ће од њиховог просјечног тима Кристијан направити кандидата за титулу, а себе винути међу највеће звијезде МБЛ лиге. Признање за своје одличне игре добио је избором за наступ на Олстар утакмици, а спортски новинари су га видјели , као озбиљног кандидата за МВП играча МБЛ лиге. Лигу предоводи у готово свим офанзивним категоријама, а врло добар је и у одбрани.

 

 

 

Веза младог Кристијана са Требињем је његов прадјед Ристо Јелић. Он је још 1904. године из родних Мостаћа одселио у Гери у Индијани. Тамо се запослио у мљекари чувеног Михајла Дучића, такође Требињца. Био је активан у српској заједници и велики пријатељ са Петром Секуловићем, оцем глумца Карла Малдена. У Герију га је са Српкињом Аном Љешевић вјенчао свештеник Петар Стијачић, исто родом из Требиња. Иначе, Кристијан носи прадједово англизовано име, док је средње име Степан добио по дједу Шћепану (захваљујући њему добили смо ове информације), тако да је Кристијан у православној цркви крштен као Ристо Шћепан Јелић. Кристијанова мајка Алиша је типичног америчког мелтинг пот поријекла, па захваљујући њој Кристијан нема типичан балкански или европски изглед. Куриозитет је да је најбољи амерички бејзбол играч српског поријекла Владимир Валт Дропо, такође корјенима био из требињског краја, тако да можда не би било лоше у Требињу почети играти овај традиционални амерички спорт, јер талента очито има.

Отуда и наслов са почетка приче….

Коментари
Издвајамо