Све очи упрте у кризне штабове

07.04.2021. - Одбојка

Пандемија Вируса корона и на простору источне Херцеговине остављала је и оставља тешке посљедице. Здравље појединца и читаве заједнице је у центру пажње јавности и тако треба да буде.

Спорт је, осим оног професионалног, на потпуној маргини. Млади спортисти већ мјесец дана не тренирају и с обзиром да су се такмичења, била захуктала, а онда нагло прекинута, нико нема идеју како даље. Свима је јасно да све зависи од одлуке кризних штабова и надлежних органа. И сви се надају најповољнијем исходу.

Женска одбојка у регији је изузетно популарна, шет клубова кроз свој омладинске категорије окупља више стотина младих одбојкашица, које практично не тренирају.

„Наша јуниорска екипа је у саставу првог тима и она је јос увијек у тренажном процесу пошто су дозвољени тренинзи за прве екипе Премијер лиге, а све остале категорије су ван тренинга, кадеткиње, пионирке и комплетна школа одбојке која броји око 70 цурица). Почевши од марта прошле године та дјеца су много изгубила нетренирањем и мислим да ће се то тек одразити на спорт генерално у наредне 3,4 година и по мени мора доћи до евидентног пада у квалитету у свим спортовима. Једино рјешење је да дјеца тренирају у неким  мањим групама јер свједоци смо да су дјеца и најмање подложна овом вирусу и да се пуно лакше изборе са њим“, каже за Херцегспорт Саша Слијепчевић тренер ЖОК Гацко.

Први човјек Омладинског одбојкашког клуба Леотар Драган Пајић кратко је све наведено прокоментарисао.„ Играчице тренирају индувидуално. Кренућемо са тренинзима напољу. Једино тако. Срећом иде прољеће“, каже Пајић. Једна од најоштећенијих екипа је ЖОК Вележ који се са успјехом, до паузе, борио за прву лигу РС. „Млађе категорије не тренирају због познатих мјера. С обзиром да дјеца нису подложна оболијевању дјеца би, по мени, требала тренирати….Ако буду дозволили, мислим  на кризни штаб, да дјеца иду у школу вјероватно ће се моћи и тренирати.Вјероватно ће тако бити од слиједеће седмице“, каже Синиша Чабрило један од тренера у невесињском Вележу.

Слично кажу и у Одбојкашком клубу Љубиње банком. „Претходних 15 дана није нико тренирао у дворани. Групно окупљање и тренирање није организовано од стране клуба ни у једној категорији. Одржавање какве такве форме, сведено је на индивидалну жељу појединаца да тренира напољу. Ако дворане остану „закључане“ и у наредном периоду тешко да постоји неко рјешење за одбојку и спорт генерално. Моземо само да се надамо да це вирус да попусти и да дође до попуштања рестриктивних мјера“, кажу граду одбојке-Љубињу.

„Захваљујући разумјевању локалне самоуправе и УСД „Тијана Бошковић“ односно КСЦ Билећа све наше такмичарске селекције редовно тренирају и спремају се за евентуални наставак такмичења које је прекинуто због немогућности тренирања па самим тим и такмичења. Екипе из наша три највећа града Бања Луке, Требиња и Бијељине јер се они спремају у школским салама и тамо наступају, а Министарство образовања је преласком на ‘онлине’ наставу забранило користење школских дворана. Тиме смо и ми ускраћени за рад наше школе одбојке. Рјешење се може и мора наћи на релацији министарставо спорта и образовања у влади РС односно на нивоу поменутих градова да се омогући тренирање у градским дворанама ЖОК Леотару, ОК Инови Б.Лука и ЗОК Радник и ОК Либеро из Бијељине по прихватљивим условима. У противном ће женска одбојка у РС запасти у проблеме и кризу из које ће тешко наћи излаз по питању и популаризације и квалитета, а у крајњој линији и сврхе уопште“, тако размишљају у билећком Херцеговцу.

Слична ситуација је и у ЖОК Леотар чије омладинске категорије такође не тренирају.

Хоће ли дани и седмице пред нама донијети одговоре….

Нико то не зна…

Не може чак ни да наслути….

Коментари
Издвајамо