Орлови одлетили у полуфинале

15.09.2021. - Одбојка

Наша репрезентација у четвртфиналу убедљиво савладала Холандију – 3:0 и трећи пут узастопно се пласирала међу четири најбоља тима на континенталној смотри

Орлови су одлетели у треће узастопно полуфинале на континенталној смотри! Одбојкашима Србије само два победничка корака недостају да се поново попну на европски трон, а још једна медаља је сасвим близу. Изабраници Слободана Ковача су показали право лице на најнезгоднијем кораку, у четвртфиналу шампионата у Гдањску против Холандије – 3:0 (25:23, 25:20, 27:25).

Иако је почетак меча донео веома изједначену борбу, Орлови су у наставку показали да су квалитетнији у свим елементима и засвим заслужено прошли у полуфинале. Нису се мучили као у претходне две утакмице, били су у кључним тренуцима веома концентрисани и то им је донело убедљиву победу. Као што су и обећали, кад је било најпотребније приказали су много сигурнију и бољу игру. Укротили су Абдила-Азиза, најбољег противничког играча и обезбедили место међу четири најбоља тима. За пласман у финале у суботу ће се борити са бољим из сусрета Италија – Немачка, који се игра у среду.

Пре три месеца у Риминију ове две екипе су одиграле веома неизвестан меч, а данашње отварање је наговестило да би тако нешто могло да се понови. Низали су се поени на обе стране, ниједни ни други нису допуштали противнику да се одлепи. Кад год је наш пријем био идеалан, Јововић је користио средње блокере који су били много доминантнији у нападу од ривала. После одличног пријема Мајсторовића, добио је лопту Лисинац и закуцао за 13:11. Чинило се тада да је Србија ухватила прави ритам, али су Холанђани тада почели да демонстрирају њихове квалитете на сервису. Потпуно су пореметили наш пријем, организацију напада, померили нас од мреже и преко њихов најбољег играча Абдела-Азиза стигли до предности – 18:15.

Уз помоћ успешних блокова и снажних почетних удараца први пут су дошли до плус три. Подрашчанин и Ковачевић су узвратили и донели изједначење. Мајсторовић је ухватио једну веома битну лопту у одбрани, омогућио је контру за Ковачевића који је прошао за – 20:20. Морао је тада да затражи тајм-аут Италијан Пјаца. Лубурић је почео меч на корекцији, али је због повреде препустио место Атанасијевићу већ после неколико поена, па се онда у финишу вратио. Прошао је један битан напад, потом је из задње зоне Ковачевић донео прву сет лопту. Тад је на сервис отишао Лисинац, после његовог ударца је досуђен аут. Међутим, после видео провере видело се да је лопта била у терену, а то је значило да је Србије добила први сет – 25:23.

Тек на старту другог периода наши репрезентативци су уписали први блок. Противници су у првом сету били расположенији у том елементу, јер су забележили четири поена. Није им то помогло да изађу као победници. Орлови су као у трансу почели да играју у наставку. Лубурић је нападао, Јововић блокирао, Ивовић сервирао у неодбрањени део терена… На другој страни је грешио Абдел-Азиз, па је Србија изградила вођство 6:2 и натерала противничког селектора да реагује. Ту предност су наши чували све време. Били су много сигурнији у нападу, разиграли су се сви крајњи играчи. Сервис је био много убојитији. Ковачевић је поенима из зоне четири донео сет лопту. Послао је после тога селектор на терен Околића да одсервира, а он је одрадио још један задатак веома добро – ухватио је важну лопту у одбрани. Добили су српски одбојкаши прилику за контру, коју је искористио Ковачевић и дуплирао вођство – 25:20.

Наставили су српски одбојкаши да играју у одличном ритму и у наставку. Изградили су предност од неколико поена и потпуно контролисали игру. Лале су у неколико наврата успеле да запрете, али су наши одбојкаши одбијали њихове нападе. Абдил-Азиз је ас сервисом донео изједначење 20:20, нису се дали Холанђани тако лако. Стигли су чак и до сет лопте после одличног сервиса, али су грешкама погурали Србију ка победи. Ковачевић је последњим поеном крунисао сјајну партију и оверио пролаз у полуфинале – 27:25.

 

Коментари
Издвајамо