Словеначка прича-Ђорђе Нинковић

07.12.2020. - Кошарка

Ђорђе Нинковић је млади кошаркашки тренер који је за пар година бављења овим послом стекао завидне резултате. Са екипом Челинца освојио је титулу пионирског првака РС, са дјевојакама из ЖКК Леотар 03 и полазницима школе кошарке је кренуо да „гради“ резултат а онда је одлучио да промијени средину. Отишао је у АКК Браник у Марибор у Словенију. Уколико се изузме пандемија вируса корона, ни једног тренука није зажалио. А ми смо у јерцегспорту ријешили да разговарамо са њим.

 

Ђорђе, прво питање би било како си се одлучио да одеш у Словенију?

Коначну одлуку за одлазак у Словенију сам донио када сам чуо услове који су ми понуђени. У Животу је потребно реаговати на изазове, Словенија је за мене била изазов и желио сам да покушам.

 

И каква су искуства у Словенији?Које су предности у односу наше услове и има ли мана?

Након неколико мјесеци рада, стекао сам утисак да су услови заиста одлични. Добре дворане, довољан број тренинга у свим категоријама, има простора и за колективни и групни и индивидуални рад са играчима, велики број утакмица и то су све неке предности које нуди Словенија за кошаркашки развој. Што се тиче мана, чини ми се да је кошарка мало запостављена у односу на остале спортове.

Има ли разлике код дјеце, у неким развојним карактеристикама, брзини, скочности… колико су дјеца тамо окренута неким ванспортским активностима? Ти пшрије свега мислим на моблине телефоне, компјутере…. ?

Што се тиче развојних карактеристика, сматрам да нема велике разлике, само је питање колико и како се ради са дјецом. Познато је да код нас расту велики таленти, а у Словенији услови су баш добри за рад. Што се тиче ванкосаркашких и спортских активности, мале су разлике. Дјеца генерално много користе телефоне и слично…

Колико вас је корона пореметила?

Корона нас је много пореметила. Ево већ мјесец дана је прекинуто такмичење и тренажни процес и ко зна колико дуго ћемо јос паузирати. Мислим да је то велики губитак, поготово за дјецу јер су они јос увијек у развоју. У тренутку када највише треба да напредују и да раде, њима је то онемогућено. Једина могућност је да кући раде неке индивидуалне ствари, али је то све недовољно. Са друге стране, здравље је на првом мјесту и сматрам да се требамо придржавати свих прописаних мјера.

 

Ђорђе Нинковић са омладинском селекцијом АКК „Браник“

Јел било носталгије? Јеси ли сигуран да си направио прави корак одласком у Словенију?

Носталгије је сигурно било, а вријеме ће показати да ли сам направио прави корак или не. Ја мислим да јесам.

Пратиш ли своје клинце и клинцезе у Требињу? И уопште мушки и женски кошаркашки клуб Леотар?

Редовно пратим резултате свих клубова из Требиња и често сам у контакту са колегама. Ово је прилика коју морам да искористим да им свима пожелим добар рад и успјешну сезону.

   Некад било !!! Са најмлађом генерацијом КК „Леотар“

Коментари
Издвајамо