Са истог камена до свјетске славе

27.04.2021. - Кошарка

Данас је у Загребу преминуо Јован Петровић отац кошаркашког Амадеуса Дражена Петровића.

Ево и пар, некима можда и непознатих детаља породичне историје.

Преминули Јован Петровић отпутовао у Хрватску и тамо изградио породицу. Из родне Херцеговине, на двије различите стране свијета. Једни у Хрватску, ка Шибенику, други у Србију, ка Клеку поред Зрењанина.

Дражен Петровић, најбољи хрватски кошаркаш свих времена и Дејан Бодирога, по мишљењу многих најбољи српски кошаркаш свих времена, потичу из исте фамилије. Заправо, њихово породично стабло има врло дебеле коријене, а најбитнији дио приче тиче се преминулог Јована Петровића. Тек два кољена прије њих рачва се породично стабло у двије гране. Јован Петровић одлази на Јадранску обалу, а његова тетка Госпава још раније у Војводину, гдје се удаје и постаје Бодирога.

Јован Петровић носио је име по свом оцу, који је био Госпавин рођени брат. У Шибенику је име Јован скратио у Јоле, а из брака са Бисерком добио је синове Дражена и Александра. Госпава је имала седморо дјеце, а њен син Васо – Дејана, једног од најбољих играча у историји европске кошарке.

Годинама је овај дио кошаркашке историје на Балкану био непознат, а чак су се и Дејан и Дражен познавали. Њих је спојила кошарка, у тренуцима када је српски кошаркаш био играч Задра, а Дражен већ звијезда у НБА лиги.

“Моја баба, очева мајка, је од Петровића. Моја баба и његов деда су рођени брат и сестра, тако да смо ми веома близак род, друго колено. Мој и његов отац су прво колено, ми смо друго. Имали смо прилику да се сретнемо кад је он играо за Портланд, ми смо били на некој турнеји и тад смо се упознали. Он је знао да смо везани. У два километра има села Бодироге, Петровићи и Савовићи, то је све близу“, рекао је својевремено Дејан Бодирога у емисији Агапе.

Прослављени српски кошаркаш додао је да томе није придавао важност.

“Знао сам то и кад сам почињао да играм. Нисам томе давао важност, било ми драго кад смо се упознали. За мене је један од највећих играча тих година, човек који је обележио једну еру“, закључио је Бодирога.

Њих двојица имали су заједничке прађеда и прабабу, а Драженов дјед и Дејанова баба били су рођени брат и сестра!

Причу о Дејану и Дражену потврдила је годинама касније Бисерка Петровић, која је открила да ју је ход Дејана Бодироге често подсјећао на њеног сина.

Родбинске везе са Драженом Петровићем прије неколико година потврдио је и покојни Миленко Савовић. Он је истакао да је његовој фамилији род херцеговачка породица Петровић, а да га је Јоле увијек лијепо дочекивао у Шибенику, гдје је често гостовао као играч.

 

 

Коментари
Издвајамо