Партизан у потрази за појачањима

Аутор: mozzartsport
18.06.2022. - Кошарка

Доласком Жељка Обрадовића Партизан је поставио јасне циљеве. Основни је био повратак у Евролигу. На крају, црно-бели нису успели преко титула Еврокупа и АБА лиге да се домогну елите, али зато јесу административним путем. Добили су специјалну позивницу за наредну сезону.

Показао је клуб из Хумске да је капацитет да буде део најбољег такмичења на Старом континенту. Пошто је примарни циљ испуњен, следи врло узбудљиво лето када треба да се оформи тим који ће бити конкурентан у Евролиги јер нико не жели да буде у елити и да изиграва врећу за ударање, посебно не бивши европски шампион. Дилеме нема – биће неколико нових играча у црно-белом дресу када у августу почну припреме.

Партизан већ сада има квалитетан тим, са изразитом квалитетним појединцима. Пре свега се издвајају Кевин Пантер, Зек Ледеј и Алекса Аврамовић који се испрофилисао као један од лидера. Сва тројица имају уговоре за наредну сезону и сва је прилика да неће мењати средину. Постоји додуше могућност да се Пантер окуша у НБА лиги, јер има излазну каузулу у уговору уколико стигне адекватна понуда. Подсећања ради, Моззарт Спорт је већ писао да сјајни шутер планира да оде на неколико НБА кампова како би показао умеће, али требало би много тога да се поклопи па да промени средину.

Поред њега, током лета у Сједињеним Америчким Државама биће и Јам Мадар који такође сања НБА уговор, пре свега у Бостону, док је Балша Копривица тренутно са Детроитом.

Уколико сва поменута имена не буду променила средину, а црно-бели рачунају још на Алена Смаилагића, Тристана Вукчевића и Уроша Трифуновића, онда већ може да се прича о чврстом језгру екипе којој је потребно појачање на одређеним позицијама, пре свега организатора игре.

Партизан ја у сезони иза имао два примарна плејмејкера – Јама Мадара и Даласа Мура – док је Алекса Аврамовић могао да покрива обе бековске позиције. Пошто је уговор са Муром истекао, а не постоје никакве индиције да ће Партизан продужити с њим сарадњу, логичан је закључак да ће примарни циљ током лета бити појачање на „кецу“ и то ће морати да буде играч који је у стању да диригује тимом на евролигашкој позорници.

Прошле сезоне су Родионс Куруц, Раде Загорац и Немања Дангубић играли на крилу. Летонац није дочекао крај сезоне у Београду. Још пре него што се током финалне серије АБА лиге запутио у Ригу да индивидуално тренира, било је јасно да се није снашао у систему тренера Обрадовића. Али, Летонац има уговор и за следећу сезону, па је пред црно-белима задатак како да нађу начин да изађу из уговора с њим.

Загорцу и Дангубићу су уговори су истекли. Тешко је очекивати да ће се Дангубић враћати пошто је и он, попут Куруца, у другом делу такмичарске године био углавном ван паркета, док је Загорац окончао сезону на позитивној ноти, па остаје да се види да ли ће евентуално потписати још један уговор са црно-белима.

Без обзира на то, вероватно је да ћемо видети неког новог играча на крилној позицији следеће сезоне.

Исто важи и за центра. Матијас Лесор је завршио уговорне обавезе с црно-белима. Под уговором је само Балша Копривица од кога се очекује да настави с напретком, као и Ален Смаилагић који је прошле сезоне играо на обе високе позиције. Сезону је почео спектакуларно, али касније је кренуо силазном путањом, а у том паду су и повреде одиграле одређену улогу.

Када се црта подвуче, сасвим је реално да наредне сезоне минимум три нова играча видимо у Партизану, а не би било изненађење да буде који више.

 

Коментари
Издвајамо