Нови тријумф Босне и Херцеговине

18.06.2021. - Кошарка

Кошаркашка репрезентација БиХ је након великог преокрета савладала селекцију Турске резултатом 64:54, чиме се пласирала у осмину финала турнира

Након сензационалне побједе над Белгијом, кошаркашка репрезентација БиХ имала је данас барем на папиру много лакши задатак против селекције Турске, која је јучер декласирана од стране Словеније. Побједа је бх тиму гарантовала пласман у наставак такмичења, а отварала  је и шансу да у случају тријумфа над Словенијом у посљедњем колу обезбиједе директан пласман у четвртфинале.

Почело је добро за бх тим, који је брзо водио са комфорних 7:2, али није играо добро. Туркиње су биле очајне, али офанзива бх кошаркашица је каскала, па чак ни на 14:4, што је била највећа предност у првој четвртини, нису изгледале добро. Туркиње су тада заиграле тек нешто боље, али са звуком сирене Жонкел  Џонес је погодила за 17:8.

У раној фази друге четвртине, бх  кошаркашице су стигле на 22:10, а Џонес је шест минута прије краја првог полувремена имала три личне грешке, што је био додатни проблем за бх тим. Тада је изашла из игре, Туркиње су направиле серију од огромних 12:0 и поравнале, а тек је тада  тим Босне и Херцеговине успио мало да се подигне и на одмор оде са предношћу од 27:26. Ипак, много тога није добро функционисало.

Туркиње нису ни у једном моменту водиле у првом полувремену, а онда су врло брзо у трећој четвртини преокренуле  вођство и повеле са 30:27. Џнес погађа тројку и доноси изједначење, а онда Туркиње праве серију од 7:0 и долазе на чак плус 7. Недуго потом, долазе на 44:36 и бх тим је био у врло тешкој позицији, поготово јер је Џонес добила и четврту личну грешку.

Трећа дионица окончана је са 44:38, а онда су бх дјевојке импресивно заиграле. Направиле су серију од 19:0 коју су искреирале прије свих Милица Џомбета и Жонкуел Џонес. Марица Гајић је положила уз фаул Туркиња, Џонес је у кључном моменту погодила тројку, а Милица Џомбета је два пута улазила под кош и полагала, те је  игра бх селекције била заиста импресивна. Тако је од наоко изгубљене утакмице и заостатка резултатом 44:36 сусрет преокренут и бх тим је водио са 55:44.

Џонес је у финишу сусрета искључена због пете личне грешке, али било је тада већ јасно да је утакмица ријешена. До краја су  дјевојке Босне и Херцеговине рутински привеле меч крају и славиле су резултатом 64:54.

Овом побједом, бх тим је славио феноменалан успјех, пласирао се у осмину финала Европског првенства, а против Словеније ће у посљедњем колу имати прилику да осигура пласман директно у четвртфинале.

 

Коментари
Издвајамо