Николина Милић:Сан је играти финале Евролиге

Аутор: кошарка.рс
22.04.2021. - Кошарка

У већ дугој историји фајнал фоура ретко се дешавало да они прођу без српских представника, било да су они на терену као играчи, крај терена као тренери, или чак и као судије. То што је постала уобичајна пракса за мушку кошараку полако последњих година постаје уобичајно и за даме. Наше играчице су постале саставни део борби четири најбоље европске екипе, а неретко су биле и учеснице финала, или победнице.

И на овогодишњем женском фајнал фоуру Евролиге у Истанбулу, Србија је имала четири представнице. Јелена Брукс и Тина Крајишник браниле су боје мађарског Шопрона, а Николина Милић шпанске Авениде, док је судијску правду делила Јасмина Јурас. Јелена и Тина су завршиле као четврте, док се Николина борила за титулу првака Европе. Иако до тада непоражене, играчице Авениде су у финалу поклекле пред фаворитом и актуелним прваком Европе, руским Јекатеринбургом. Наша Николина Милић се храбро носила са чувеним кошаркашким звездама и показала да је једна од најталентованијих центара у Европи.

– Не могу да нађем праве речи којима бих описала огроман успех који смо остварили  – започиње причу о недавном фајнал фоуру Николина Милић. – Док сам била млађа сањала сам да играм Евролигу, и то на овом нивоу јер је то најбоље и најјаче такмичење у Европи, а рекла бих и на свету пошто више волим европску кошарку од америчке. За мене је Евролига топ. Дакле, увек сам маштала о томе да се и сама нађем у том такмичењу, а да не причам да смо успеле да се пласирамо у финале и да се боримо за тутулу најбоље екипе. Такође, и да играм против играчица које сам до тада гледала само на ТВ. Ето, то је оставило највећи утисак на мене. Итекако сам поносна и на себе, и на своју екипу. Оствариле смо огроман успех, а и ја лично, и ово ми је до сада круна каријере. Наравно, надам се да ми ово неће бити последњи фајнал фоур и последња борба за тутулу.

Како изгледа играти против истинских звезди светске кошарке Стјуарт, Торенс, Џонс, Месеман?

– Као што сам већ рекла, до тада сам их гледала углавном на ТВ, и била одушевљена како играју. Могла сам само да сањам да ћу и ја једнога дана бити на том нивоу да играм против њих. То јесте остварење сна, с једне стране. С друге стране, кад већ дођеш до тог нивоа и кад си већ у директном дуелу с њима, нема много времена да се размишља о томе ко су и шта су оне, да имам трему и да мислим о томе како су оне звезде. Утакмицу посматрам као и сваку другу, дајем свој максимум и трудим се да будем најбоља без обзира против кога играм. То је једини исправан начин, и тако је било и овога пута у Истанбулу. А да сам уживла играјући против њих, јесам.

Ускоро ћете опет бити у истом тиму, репрезенатцији Србије на два велика такмичења која нас очекују овог лета?

– Ово лето ће бити напорно и дугачко. Очекујем да и овог пута радимо јако, онако како и радимо са Марином и осталим нашим тренерима. Мислим да ће добро да нас спреме за оно што нас очекује у Шпанији и у Токију. Видећемо шта ће бити. Сви ми долазимо из напорних сезона, али опет кад додјемо у нашу Србију, и кад се све састанемо, то је посебан осећај. Имам утисак да сам код куће и баш волим да будем ту и са својим саиграчицама. Не знам како да опишем тај осећај али другачије је него било где друго – јасна је Николина Милић, вицешампионка Европе.

Коментари
Издвајамо