Мичигенски студенти на требињском бетону.

05.10.2020. - Кошарка

У шетању ходницима историје, сјећања на неке давне спортске дане, први корак ћемо направити у кошарци.

Сви они који су имали прилику да дођу у просторије Кошаркашког клуба „Леотар“ имали су прилику одмах са лијеве стране примјете један итекако интересантан податак који свједочи о првој међународној утакмици овог спортског колектива.

Остаје забиљежено да је тада у Требињу гостовала кошаркашка екипа Универзитета Мичиген из Сједињених америчких држава.

„Допутовали су тих дана бродом у Дуборвник. Били су на неком студијском путовању и тражили противника. Претпостављам да су у Дубровнику одиграли са „Југом“ утакмицу а онда су половином септембра допутовали у Требиње. Када су допутовали у Требиње и видјели гдје ће играти, а то је био отворени терен на „Брекани“ са гумираним асфалтом а не паркетом и не у дворани, нису хтјели да пристану. Ипак смо их некако наговорили и одиграли меч у коме су амерички студенти били бољи“, прича нам Драган Ракић, актер ове утакмице а сада секретар Кошаркашког клуба „Леотар“.

Нека остане у некој архиви да је меч завршен резултатом 81-64, меч су судили Гаћиновић и Вучинић а гледало га је преко 500 гледалаца.

„Леотар“ је наступио у саставу Делић 4, Аћимовић 2, Ковачевић, М.Билаловић 6, Дураковић 18, М.Билаловић 2, Кецојевић 13, Савовић 11 и Ракић 8. За госте играли су Брунза 13, Питермен 10, Ђованини 12, Фулер 12, Рави 10, Харингтон 8, Хил 3, Роџерс 2, Кетејн 2, Хамонд 10.

Касније су многи од ових играча „Леотара“ постали итекко признати у екс Ју али и европским оквирима. Али то ће бити предмет неке друге приче.

Коментари
Издвајамо