„Или .. или“ наш гост некадашњи кошаркаш Леотара Душан Ђурић-шаран у хотелској кади и „ватрени мрави“

18.02.2021. - Кошарка

Душана Ђурића, кошаркаша Леотара већ дуго познајем. Поред неспорних квалитета које је имао, имао је и једну особину која зна да буде и добра али и лоша. Увијек је говорио директно и без увијања. Никад у рукавицама. Хм… то некад помогне, а некад и одмогне… Новинари то, у сваком случају, цијене….

Такав је био и у интервјуу „Или … или?“

Прозвао га је његов некадашњи саиграч Никола Ђурасовић. Почињемо са његовим питањима….

 

Шта ти више зноја извуче, играње баскета или играње на свадби?

Пошто сам често био у немилости тренера  и дио времена проодио на клупи а на свадби сам се итао и играо сво вријеме, свакако да гчласам за свадбу.Нарочио сам се презнојио на Николиној свадби. Два пута сам се пресвлачио.

Центарски тандем Перо Марић/Душко Марковић или бековски Миодраг Шакотић/Бранко Зотовић? И зашто?

Што се тиче овог питања, морам да кажем да сам овдје помало пристрасан јер сам био цимер са оба центра. Дакле, блага предност иде центрима. Имали су битну улогу у одбрани, поготово Перо који је био њен студ. Ту је било, противничком играчу редовно питање „Ђе ћеш кроз зид?“. Морам напоменути и једну ангедоту из Зворника. Играли смо против домачће Дрине која је у свом саставу имала играча, крилног центра који се презивао Оро. Перо Марић у једном тренутку у одбрани говори Дулету Марковићу „Хватај сокола“. Дуле збуњен одговара „Кога Перо?“Перо ће опет „Сокола!“. На то ће Дуле: „Није Перо соко него Оро“. А перо ће на то, „Ама знам да је нека птичурина“.А за тандем „тешких“ бекова могу да кажем да су били изузетни шутери.

Орландо или Тампа беј…..

Орландo. У том граду сам живио три године и тамо ми се родио син Андреј. И Тампа је лијепа иако баш нешто нисам превише одушевљен америчким градовима. На Флориди је најљепши ипак Мајами.

Радијска каријера или кошаркашка каријера (пс.аутора овог текста неколико пута је одушевио пријатном бојом гласа (што би се рекло родио се за радио))

Кошарка је била моја прва љубав иако ми ни радио није стран јер сам често гостовао у твојим емисијама. А што се тиче гласа, ту сам ако шта треба хонорарно урадити . Хахаха

Кад порастем бићу Ђука…. Наш гост и први сусрети са кошаркашком лоптом

 

Шаран у хотелској кади или пршут из гепека аутобуса?

Хахаха одакле знаш. Мало ћу те исправити. Није био шаран већ два сома дуга око 2 метра  које смо држали у кади хотелске собе у Бањи Дворови. То је била таква атракција да су чак и гости хотела долазили да их виде. Ово је дефинитивно најсмјешнији догађај са наших путовања,

Делегатска или тренерска каријера?

Више бих волио да тренирам дјецу али као делегат пратим наше таленте. Тренутно немам амбиције за нешто више.

Вожња са аутором овог текста или слушање његових небулоза на трибинама кошаркашке утакмице?

А са тобом је занимљиво и једно и друго. Нас двојица можемо причати небулозе до у недоглед само што ће се публици више свидјети боја мог гласа. Хахахаха

Црвено бијели или црно бијели Пионир?

 

 

 

Дефинитивно црвено бијели. Као клинац сам био у црно бијелом „табору“ неколико мјесеци  и морам ти признати да је било поприлично необично.

 

Дејан Бодирога или Дражен Петровић?

Дражен је можда најбољи европски играч икада. Ипак Бодирога ми је дражи јер је са својом висином био најбољи олраунд играч у Европи.

Нови сад или Београд….

Без дилеме Нови сад. Тамо сам провео најљепше тинејџерске године.

Дражен Шегрт као цимер или као плеј?

Шега је мени, свакако, више и од цимера и од плеја.

Америчке или српске бубашвабе?

Не волим ни једне ни друге а америчке бубе су ме коштале живота. Напали су ме такозвани „ватрени мрави“ и хитно сам хоспитализован. Чувши да сам хоспитализован, мој пријатељ Блажо Шупљеглав је рекао мом оцу: „Црни Брано да је умро у Америци и да смо га овамо враћали, скупље би нас дошао но Дучић“.

Да ли је лакше са дјевојчицама-кћеркама или дјечацима-синовима?

У најодговорнијој улози свакако није лако. Али хвала Богу на оба искуства.

Живјети од плате из државне фирме или преживљавати од кошарке?

Не знам како је радити у државној фирми а од кошарке се некако преживљавало.

Биг мек на Флориди или приганице са сиром у Требињу?

Приганице са сиром.. без дилеме.

Ко је био неугоднији за Леотар у тим првим данима послије рата. Борац Нектар са Кукићем и Вујасиновићем или Варда са Видачићем?

Борац је био у првим поратним годинама неприкосновен у домаћој лиги.  Ми смо, послије Борца, са свим домаћим играчима, били најбољи у РС.

Вакцина против Короне? Да или не. И зашто?

За сада не. О вакцини и њеним посљедицама не знамо довољно. Међутим, нека свако одлучи по својој слободи.

Ево прилике да изабереш сљедећег госта и да му поставиш два питања.Најприје за кога си се опредјелио…

Бирам најбољу руку РС, легенду требињке кошарке петра Марића.

Постави два питања?

Прво је: „Мељу ли оба у Придворцима?

Друго; Столичнаја или Лоза.

Коментари
Издвајамо