Година огромне туге

26.01.2021. - Кошарка

Пре тачно годину дана, тачно у 18.47 према извештају калифорнијске полиције, у паду хеликоптера кошарка је остала без једног од највећих играча свих времена.

Коби Брајант, његова ћерка Ђијана и још седморо људи, трагично је настрадало у Калабасасу, градићу који је нажалост познат управо од 26. јануара 2020.

Туга која је те вечери 26. јануара 2020. преплавила кошаркашке фанове, али и оне који то нису и даље се осећа.

Коби је уживао у пензији у коју је отишао 2016. године, након 20 сезона проведеним у његовим Лејкерсима и пет шампионских титула са великаном из Лос Анђелеса. Таман је био изабран за Кућу славних у коју би ушао као један од највећих кошаркаша свих времена, као власник два олимпијска злата, МВП лиге, двоструки МВП финала, 11 пута члан идеалне петорке НБА (још четири пута је био биран у другу и трећу петорку), девет пута члан најбољег дефанзивног тима…

Напустио је игру са 60 убачених поена Јути у последњој утакмици. Отишао је као ас који је због сурово професионалног приступа био другачији од свих пре и после њега, иако се многи труде да упију његов „мамба менталитет”.

– Спреман сам да те пустим. Желим да знаш то. Желим то да знаш сада како би обоје уживали у сваком заједничком тренутку који нам је остао. Добром и лошем. Дали смо једно другом све што смо имали. И обоје знамо, без обзира шта будем следеће радио. Бићу увек тај клинац са умотаним чарапама, кантом за ђубре у ћошку, пет секунди до краја и лоптом у мојим рукама. 5…4…3…2…1. Увек ћу те волети, Коби – стоји у последњем пасусу писма који је можда и најбољи икада написао кошарци.

Свет је напустио у 42. години живота. То је био толико трагичан догађај да се и даље осећа празнина у свету кошарке..

 

Коментари
Издвајамо