BiH ruši negativne rekorde

Аутор: sportsport.ba
27.09.2022. - Кошарка

Košarkašice Bosne i Hercegovine okončale su nastup na Mundobasketu u Australiji. Prvi nastup na svjetskoj sceni za našu selekciju prošao je poput noćne more.

Izabranice Gorana Loje završile su nastup u grupi A sa pet ubjedljivih poraza i koš razlikom od -196 čime su osvojile ubjedljivo posljednje mjesto na prvenstvu. Ako pogledamo statistiku Svjetskih prvenstava za košarkašice koja se igraju od 1953. godine, Bosna i Hercegovina je četvrta najgora reprezentacija svih vremena.

Završavalo je dosta reprezentacija takmičenje bez trijumfa, a gledajući koš razliku od naše reprezentacije slabija je bila Kenija na prvenstvu 1994. godine koja je posljednje mjesto osvojila sa koš razlikom -210, Madagaskar je 1971. godine na začelju imao koš razliku -209, a Malezija je na Mundobasketu 1990. godine imala koš razliku -202.

Ova selekcija je i najgora evropska reprezentacija koja je nastupila na jednom Mundobasketu gledajući statistike, a i reprezentacija smo koja je primila najviše koševa na jednom Mundobasketu, u Australiji smo primili 486 koševa, što je nevjerovatnih 97 poena po utakmici.

Ako izvadimo prosjek, Zmajice su u prosjeku gubile sa 39,2 poena razlika, ali tu nismo najgori, nismo čak ni u TOP 10, jer su neke reprezentacije imale prosjek preko 40, čak i 50 poena u prosjeku, ali to je bilo na prvenstvima kada su bile četiri reprezentacije u grupi. Te neslavne rekorde drže Novi Zeland koji je gubio sa 52 poena u prosjeku i Kongo koji je gubio sa 43 poena u prosjeku. Ispred Bosne i Hercegovine su po tom parametru Kenija, Madagaskar, Malezija, Egipat, Senegal…

Коментари
Издвајамо