БиХ кошарка: Лиге може бити, може је и не бити, трећег нема а и то може бити

Аутор: mondo.ba
05.10.2021. - Кошарка

Да ли ће и када почети нова сезона кошаркашке лиге БиХ – не може да се каже, поготово након данашње конференције за новинаре у канцеларији Кошаркашког савеза БиХ!

Првобитно је било планирано да нова сезона почне предстојећег викенда, 9. октобра, али то неће бити случај, обзиром да још увијек није регистрована ни стара.

На фајнал-фору, који је требало да буде одржан у Широком Бријегу, нису се појавили Игокеа, Борац и Спарс, па је комесар такмичења Надир Кореџија тим са Пецаре прогласио за шампиона, а „клубове-бунтовнике“ избацио у нижи ранг такмичења.

 

Ту одлуку није подржао Управни одбор бх. куће кошарке јер је потребно да за исту гласа бар шест од девет чланова руководства Савеза.

„Има нас девет у Управном одбору, а за одлуку морамо скупити шест руку. До сада је спорт увијек побјеђивао, али у посљедњих мјесец дана нисмо могли да се договоримо око завршнице првенства. Дошли смо у ћорсокак. Првенство и ниједна одлука комесара није потврђена ни на једној званичној сједници, па тако немамо ниједну званичну одлуку пред старт нове сезоне која треба почети 9. октобра“, пренио је портал Кошарка 24 ријечи предсједника КС БиХ Бориса Спасојевића, који је по систему ротације на овом мјесту наслиједио Мирзу Телетовића. Постојао је приједлог да Игокеи, Борцу и Спарсу казна буде преиначена у новчану од 3.000 КМ, како би се, што је могуће прије, кренуло са такмичењем, али од тога неће бити ништа.

Ако би се евентуално потврдила одлука Надира Кореџије, поменути тројац неће моћи бар три сезоне да наступа у Лиги БиХ.

Телетовић,  тражи да се јасно поштује Статус КС БиХ.

„Када се прошле године три екипе нису појавиле на фајнал-фору, комесар такмичења их је избацио из лиге, а Такмичарска комисија је одбацила ту одлуку. У Статуту пише да је одлука Такмичарске комисије коначна и да Управни одбор мора да је потврди. Игокеа треба играти бх. лигу и да се ја питам не бих никад дозволио да не играју. Првенство БиХ је приоритет, статут КС БиХ ће да буде поштован, то вам ја кажем и органи који су унутар КС БиХ такође. Ако ми не можемо да донесемо неке одлуке, имају судови који су изнад свега тога, имају жалбе, тужбе, нека се то заврши по страни, нека иде судовима, али нека се пусти Управни одбор да првенство иде даље. Сваки пут када би неки клуб требало да буде санкционисан, направљена је катастрофа, ти клубови су угашени, више се није дала прилика тим људима, било у мушкој, било у женској кошарци. БиХ је таква каква јесте, ми неке ствари морамо завршити у слијепој улици да бисмо донијели одлуку која је у перспективи много боља за нас. Жао ми је свих успјеха које је имао КС БиХ, треба да се направи Удружење лигаша и да се лига води ван КС БиХ. Ми управљамо лигом, а не знамо колико доносимо штете клубовима“, рекао је Телетовић, а пренио портал „Кошарка24“.

Коментари
Издвајамо