Томићева мирна лука

Аутор: Glas Srpske
24.10.2022. - Кошарка

Ако за једног кошаркаша можемо рећи да је све постигао искључиво радом, трудом и залагањем, те да је прошао све степенице како би пронашао мјесто под обручем, онда је то без дилеме Обрад Томић, актуелни кошаркаш естонске Рапле.

Одисеја у тиму који наступа у Естонско-летонској лиги почела је прилично добро, па се може рећи да је процес адаптације у овој балтичкој земљи трајао врло кратко. Томић за „Глас Српске“ признаје да је размишљао када је дошла понуда из клуба у коме сада наступа, али у разговору са менаџером одлучио је да је то добра опција за наставак његове каријере.

– Естонија је релативно мала и поприлично хладна земља, а ја сам генерално први пут ту. До сада нисам имао прилику да играм против неких од екипа из Естоније и Летоније. Играмо Естонско-летонску лига и добро је такмичење, са доста страних играча и екипа које играју и највећа европска такмичења. Кошарка је у великој експанзији, репрезентација све чешће игра на Евробаскету, а томе је сигурно допринијела и много јача заједничка лига са Летонијом  – рекао је Томић.

Бивши кошаркаш Партизана, Рогашке, Академика и више клубова у БиХ задовољан је новом средином и клубом који има услове за највиши могући ниво.

 – Ово је моја 14. професионална сезона, тако да ми није проблем да се навикнем. Кренули смо одлично, уписали три побједе, а онда се десио мали пад, па смо изгубили посљедња два меча. Најлошије смо одиграли против Талина, али вјерујем да ћемо то брзо заборавити и што се каже научити на својој кожи гдје смо гријешили. Како су ишли резултати екипе, тако отприлике и моје партије, али не сумњам да ћемо поново ухватити прави ритам. Респектабилне су екипе и појединци, дворане су пуне, тако да сам врло пријатно изненађен оним што сам до сада видио – казао је Томић.Повреде које су својеврсна кочница у каријерама спортиста, а нису заобишле ни момка високог 207 центиметара. Посебно у времену када је добио шансу да се докаже у једном од највећих клубова на нашим просторима, Партизану. Био је велика жеља Мирослава Николића који га је и довео, али је серија лоших резултата довела до смјене тренера па је на клупу сјео Ненад Чанак. Десила се и незгодна повреда рамена и операција, па је раскид уговора послије једне сезоне био неминован иако је имао трогодишњи уговор. – Повреде су озбиљан фактор код професионалних спортиста. Треба радити смислено и постепено са младим људима да не долази до неких тежих случајева. Сви знају да и мене нису заобишле, можда у кључном дијелу каријере када сам могао да направим додатни искорак, али шта је ту је. Против неких ствари се једноставно не може. Битно је да сам сада здрав, окренуо сам нови лист и сигурно имам још много тога да покажем – нагласио је двадесетдеветогодишњи кошаркаш.Иако је због поменутих проблема скупио тек неколико утакмица у „црно-бијелом“ дресу, а клуб из Хумске био далеко од нивоа на каквом је сада, радо се сјећа времена проведеног у Београду.- Сви знају шта тај клуб представља код нас, али и Европи. То је посебно искуство. Било је доста добрих играча са којим сам играо од Алекса Ренфроа до Најџела Вилијамса Госа. Криво ми је што нисам оставио дубљи траг, али сам са друге стране поносан што сам у једном периоду каријере био дио Партизана – рекао је Томић. Иако је још доста „лоптања“ пред њим, поручује да је вјера у себе и оно што радите кључан предуслов за успјех.

– Труд и рад су нешто што се подразумијева и сигурно су најважнији фактор. Без тога не можете ништа. Морате да вјерујете и будете врло упорни чак и када не иде онако како сте замислили – закључио је Томић.

Не заборавља Аџића

Овај Гачанин не може, а да се не осврне и на своје прве кошаркашке почетке и тренера који је препознао потенцијал код њега.- Човјек којем дугујем огромну захвалност је покојни Мићан Аџић. Он је имао највећи утицај на мој развој, како људски тако и кошаркашки, а према мени се односио прије свега као педагог, старатељ – истакао је Томић.

Коментари
Издвајамо