Вечерас Жријеб за СП

Аутор: Моцартспорт
07.12.2020. - Фудбал

Може ли Србија поново да уради потпуно логички наопаку ствар: да не оде на Европско првенство, на које се далеко лакше пласирати, али да зато нађе неки уски пут кроз мундијалске квалификације и нађе се на шампионату света у Катару?

Не би било први пут да то учини. Наша репрезентација од 2000. године није видела првенство Европе, неће видети ни ово наредног лета, али је у међувремену била на Светском првенству 2006, 2010. и 2018. године.

Какав ће пут чекати Србију до Катара сазнаће се данас поподне, јер ће се у 18 часова у Цириху одржати жреб квалификационих група. Добрим играма у Лиги нација, иако нису успели ни кроз њих да изборе место на ЕП, Орлови су се нашли у другом шеширу пред данашње извлачење, што у теорији говори да би требало да се нађу на крају макар у баражу за првенство света. Но, далек је пут до тога.

Пред данашњи жреб изглед шешира је овакав:

Први – Белгија, Француска, Енглеска, Португалија, Шпанија, Италија, Хрватска, Данска, Немачка, Холандија.

Други – Швајцарска, Велс, Пољска, Шведска, Аустрија, Украјина, Србија, Турска, Словачка, Румунија.

Трећи – Русија, Мађарска, Република Ирска, Чешка, Норвешка, Северна Ирска, Исланд, Шкотска, Грчка, Финска.

Четврти – БиХ, Словенија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, Бугарска, Израел, Белорусија, Грузија, Луксембург.

Пети – Јерменија, Кипар, Фарска Острва, Азербејџан, Естонија, тзв. Косово, Казахстан, Литванија, Летонија, Андора.

Шести – Малта, Молдавија, Лихтенштајн, Гибралтар, Сан Марино.

Систем квалификација је такав да ће се директно на Светско првенство пласирати првопласирани из група, док ће другопласирани, уз још две најбоље рангиране селекције из Лиге нација, које се већ нису пласирале, играти бараж. Од тих 12 селекција у доигравању, три ће се домоћи улазница за Катар.

На папиру гледано, можда је из првог шешира, по квалитету, најприхватљивија Данска за ривала, мада би дуели са Хрватском изазвали највећу пажњу, кад се већ нисмо срели на Европском првенству. Из трећег шешира има доста опасних ривала, који нису ништа слабији од Србије и кључ ће бити, вероватно, какав ће биланс Орлови имати против те селекције.

Квалификације ће се играти по убрзаном моделу, јер је цео фудбалски календар поремећен због корона вируса, па ће прва два кола бити у марту, а последња два у новембру следеће године, док ће се бараж играти у марту 2022.

Мундијал у Катару играће се од 21. новембра до 18. децембра 2022. године.

 

Коментари
Издвајамо