У Катар са 26 играча

Аутор: mozzartsport
23.06.2022. - Фудбал

Селектор Србије Драган Стојковић Пикси био је један од главних предлагача идеје да се списак лиценцираних играча за предстојећи Мундијал у Катару прошири са 23 на 26. Он је идеју изнео уочи жребања група у Дохи, слично су размишљали и остали селектори, а данас је ФИФА званично пресекла.

Тако ће селектори уместо 23 фудбалера убудуће водити 26, што ће свакако помоћи да се заобиђу повреде, посебно јер се турнир игра у никад чуднијем термину (новембар/децембар) и то усред сезоне. На овакву одлуку утицала је и даље пристуна пандемија вируса корона, која је стварала велике проблеме селекторима и током прошлогодишњег првенства Европе. Тада су селектори могли да поведу 26 играча, уз додатак да су двојица морала да седну на трибине. Још занимљивија одлука је била у Јужној Америци где су селектори за Копа Америку могли да рачунају на чак 28 фудбалера…

Занимљиво је да ће на прелиминарном списку селектору бити 55 играча.

„С обзиром на потребу веће флескибилности због специфичног термина Мундијала, као и утицаја пандемије на тимове, ФИФА је донела неке одлуке. Максималан број пријављених играча на прелиминарној листи уместо 35 биће повећан на 55. Број званично пријављених играча на завршном списку се повећао на максимално 26. На клупи ће максимално моћчи да седи 26 људи, до 15 резерви и још 11 чланова техничког особља. Играчи који се нађу на спискуку за Мундијал последњи меч ће играти 13. новембра“, стоји у саопштењу ФИФА.

 

Коментари
Издвајамо