Скандал на помолу: Кад Канга није Канга

27.04.2021. - Фудбал

Конго се побунио и тражи жестоке санкције. Нада се да би Габон могао да буде избачен са Афричког купа нација. Тако би се Конгоанци домогли места на турниру у Камеруну, иако су били тек трећи у квалификационој групи са Гамбијом, Габоном и Анголом. Гамбија и Габон били су само бод испред. Али Габон је, тврде у Конгу, прекршио правила Фифе тиме што је рачунао на репрезентативца са лажираним папирима. Ни мање ни више него на првотимца Црвене звезде Гелора Кангу!

Наиме, афрички и француски медији данас пишу о великом скандалу. Друштвене мреже преплавили су Кангини наводни папири из тинејџерских дана. У њима пише: Канга није рођен 1990. него 1985. године. И не зове се Гелор Канга него Кијаку-Кијаку Кијанга.

Све то су у Конгу и могли да сазнају пошто је Гелор – или Кијаку Кијаку – тамо и рођен, у Киншаси. Према доступним подацима, тек се као 17-годишњак доселио у Габон. Или, ако верујемо сад овим папирима, као 22-годишњак.

Било је то свакако 2007, а 2012. Канга је већ задужио дрес репрезентације Габона. У Конгу ипак тврде да није прошло пуних пет година откако се тамо одселио што је Фифин услов да се промени “фудбалско држављанство”. Наводно, променио је папире како не би заузимао место странца у свом клубу.

Ове оптужбе тек ипак треба доказати. Ако се то и деси, онда би Габон заиста могао да буде сурово кажњен. Ако би се само избрисала победа од 3:0 против Конга, одлазак у Камерун је пропао. Конго је наводно уложио званичну жалбу пред Афричком фудбалском конфедерацијом (ЦАФ). Фудбалски савез Габона оптужен је за превару.

Што се тиче Црвене звезде – ништа. Нити је она знала за Кангу 2007. нити све ово има било какве везе са њом. Осим што наравно не би могла да заради на ускоро 36-годишњем играчу

Коментари
Издвајамо