Политика (опет) засјенила фудбал

20.06.2022. - Фудбал

Иако је основни мото ФИФА и УЕФА да је најстроже забрањено мешање политике и спорта, сведоци смо да то последњих месеци није могуће. Једна таква епизода долази нам из Пољске.

Дугогодишњи репрезентативац Пољске Маћеј Рибус неће путовати на Светско првенство у Катару. О тој одлуци га је обавестио селектор Чеслав Михњевич.Разлог је тај што је Рибус потписао за московски Спартак, а јавност у Пољској, која је међу оним земљама које су најрадикалније према кажњавању Русије због ратних дејстава у Украјини, тражила је да се леви бек избаци из репрезентације. Притисак је био толико јак да је тако и учињено.Рибус је у националном тиму од 2009. и одиграо је 66 мечева и постигао два гола. Иначе у Русији је 10 година, са једногодишњим прекидом када је био у Лиону. Породицу је засновао у Русији.

– Рибус је провео 10 година у Русији. У вези је са Рускињом, у тој земљи су му рођена и деца. Ако пред играча ставите избор, породица или тим, наравно да ће изабрати ово прво. Мора да брине о породици и њеној сигурности. Увреде ан његов рачун су претенциозне – рекао је играчев агент Маријуш Пекарски.

Коментари
Издвајамо