Мостарски узлет Немање Анђушића

Аутор: Р.МИ. Фото: Архива Немање Анђушића
14.04.2021. - Фудбал

Некада је била популарна рубрика под називом „гдје су и шта раде?“.
У њој свакако неби било мјеста за Немању Анђушића, фудбалера који је своје прве кораке у спорту направио на стадиону у Полицама. Довољно је да укључите Аренаспорт и да видите како Немања игра у дресу мостарског Вележа и да схватите да игра и одличној форми.
Он је својим голом прије пар дана и ријешио дерби премијер лиге БиХ против Сарајева. Одавно већ постоји одлична и веома успјешна фудбалска линија: Требиње Мостар или Леотар-Вележ.
Старији љубитељи фудбала се сјећају Влада Пецеља и Обрена Вукићевића а ова средња легенде Вележа, Владимира Вање Гудеља.


„Прије свега желио бих да вас поздравим и да вам се захвалим на честиткама. У праву сте Требиње и Мостар су увијек имали добре релације сто се тиче фудбалера тренутно смо у клубу ја и Славиша Богдановић и надам се да ће та релација Требиње-Мостар и даље имати добру конекцију на обострану корист.
Играте лијепо фудбал, за гол више. То је уосталом красило Вележ увијек када је био у врху Екс Ју фудбала?
Сложио бих се да играмо један од најљепших фудбала у лиги, првенствено мислим да је Вележ сада један од најстабилнијих клубова у држави зато што се све ради систематски и мислим да је то кључ за успјех јер ништа не може доћи преко ноћи. Вјерујем да би били још и бољи да има публике на трибинама. Много нам недостају навијачи, они су наш 12-ти играч и мислим да би, уз њихово присуство на трибинама, имали и боље резултате.
Немања је један период каријере провео у великану турског фудбала Транзбонспору. Искуство које итекако вриједи.
„Носим јако лијепо искуство из Турске,упознао сам се са неким другим системима фудбала и мислим да не заостајемо пуно за њима,највећа разлика је у инфраструктури и брзини играња.
Није тајна да у Мостару, у Вележу, размишљају о Европи чиме би одличан рад и преданост фудбалу добила значајну надградњу. Међутим, Немања каже да је пред „рођеним“ доста још посла.
„Мислим да можемо изборити Европу јер посједујемо квалитет за то и ако наставимо играти као што тренутно играмо, мислим да Европа неће доћи у питање. Ипак, морамо бити мудри и стрпљиви, свакој утакмици прићи као овој против Сарајева.


Иако је већ годинама далеко од Леотара, ипак прати дешавања на Полицама и жељно исчекује неки нови херцеговачки дерби.
„Пратим Леотар и искрено се надам да ће се вратити гдје му је и мјесто, у елитни ранг нашег фудбала. Ако не ове године, врло брзо, вјерујем у момке. Сениорски фудбал сам почео играти са 16 година, Тада ми је тренер био Владимир Гаћиновић а неки од саиграча су ми били Михојевић, Миловић, Зечевић, Цимирот…И да, једва чекам да дође херцеговачки дерби. Ја сам фудбалски професиналац. Не бих „исфолирао“ неку повреду да прескочим тај меч. Напротив ја бих играо тај меч и учинио бих све да остварим побједу па и да постигнем гол. И да Леотар никада више не напусти Премијер лигу, али нека изгуби од Вележа. Хахахаха


Његови дани фудбалског одрастања и стасавања нису били лаки и лагани. Ипак, како нам рече, свјестан је да је одрицање био саставни дио напретка.
„Сигурно да ми је било тешко одвојити се од куће али исто тако мислим ако нешто искрено волиш и желиш да нема препрека.Отишао сам из Требиња са непуних 18 година у Сарајево на препоруку Семјона Милошевића који је увијек био ту за мене и кад је било добро и кад је било лоше. То је човјек коме дугујем неизмјерну захвалност за све што је до сада урадио за мене.Могу рећи да је он заправо мој фудбалски отац. И за крај, поручио бих свим младим спортистима да буду истрајни и радни и да теже ка остварењу својих циљева. Понекад неће бити лако и једноставно, биће ту и тешких тренутака, разочарења, али када видимо и знамо циљ, све је лакше…, каже нам Немања.
Убјеђени смо да су пред Немањом године нове фудбалске афирмације, што да не и репрезентативна каријера. А што се тичд дербија Херцеговине…. нека се он само одигра. И то ускоро.
И нека Немања постигне, не један, него два гола.
И нека плаво бијели побиједе рођене.

Коментари
Издвајамо