Леотар и Требиње-љубав која траје

Аутор: facebook trebinjci
10.02.2021. - Фудбал

Један стари требињски фудбалер је једном приликом, након пар сезона ван свог града рекао: „Ја могу отићи из Леотара, али Леотар из мене неће и не може никада“.

Имена су неважна, али та љубав је евидентна.

Па ето, често се сви они враћају у Леотар, било да као Гојко Цимирот, фудбалер Стандaрда из Лијежа помогне клубу, или као Мијат Гаћиновић одигра пар минута „на мале“ са клинцима на Видовданском турниру на Тини.

Нико од њих није заборавио Леотар. Ни Требиње.

Легенда Селте из Бига, која је чекала Леотар у квалификацијама за Лигу шампиона 2004. Вања Гудељ, који је буквално одастао у кругу стадиона каже:“ Живим у Вигу у Шпанији, у Селти се старам о првој екипи. Некако је природно било да останем у том лијепом граду и клубу који има посебно мјесто у мом животу, али срце ми је на „Полицама“ у мом Леотару гдје сам поникао“.

На помен Леотара глас му је задрхтао.

– Често се сјећам својих почетака на „Полицама“, дана младости… јер дијете сам Леотара и увијек ћу бити везан за њега. Много сам научио од тренера Душана Радоје.  наглашава Гудељ.

Посебно истиче да му је остао жал што Леотар никада није ушао у Прву лигу бивше Југославије, иако је неколико пута био на самом прагу.

– Имали смо квалитет за елиту али исто тако увијек остајали некако недоречени. У изузетно јакој конкуренцији било је врло тешко ући у Прву лигу и одржати се у њој. Тада смо за ривале имали одличне екипе – присјећа се Гудељ.

Немојте да Вас чуди, када репрезентативац биХ Асмир Беговић на питање за кога навија:Сарајево или Жељезничар каже:„За Леотар. Моји су из Требиња, па је логично да навијамо за тај клуб“.
Иако је због ратних збивања Требиње напустио још као четворогодишњак, а након тога у родном граду био само још једном 2008. године – за Асмира Беговића Требиње је и данас једино мјесто у земљи свог поријекла које „осјећа као свој град“, а „Леотар, Стоук и Бајерн – су му најважнији клубови“.


Везе са Требињем и Леотаром нису само завичајне – старији Требињци памте да је и Асмиром отац, Амир Беговић био голман Леотара, предратног друголигаша Југославије.
Ту су и репрезентативац Србије Немања Гудељ, па затим Мркаић, Михојевић, Анђушић, Аћимовић….

Ипак су Полице рађале шампионе.

И опет ће….

Коментари
Издвајамо