Japanci na ruganje odgovorili kulturom

24.11.2022. - Фудбал

Nijemci su tokom utakmice na Svjetskom prvenstvu ismijavali Japance, prije svih Antonio Ridiger s podrugljivim trkom za jednom loptom, da bi im se sve obilo o glavu poslije golova Doana i Asana za trijumf Samuraja.

Veliko veselje zbog pobjede selektora Morijasua nad Njemačkom ubrzo se s Kalifa Stadiona preselilo u japanske gradove, gdje su navijači reprezentacije Izlazećeg sunca slavili invazijom na ulice, ali ne zaboravljajući poštovanje crvenog i zelenog svjetla na semaforu. Disciplina, staloženost i građanski osjećaj japanskog naroda su se pojavili u svojoj punoj formi nakon što su navijači prisutni na stadionu u Dohi čistili tribine na kraju utakmice protiv Nijemaca. Za njih uobičajene radnje, ali dočekane s čuđenjem onih koji su te scene snimali. Isto čuđenje koje se ocrtalo na licima čistačica Kalifa  Stadiona, kada su s kantama i krpama otvorile vrata japanske svlačionice nakon što je reprezentacija napustila stadion.Očekivali su nered poslije divlje zabave nakon senzacionalne pobjede, a umjesto toga pred očima im se ukazao zaista rijedak prizor: ne samo da je svlačionica bila čista kao ogledalo, već je sve bilo u savršenom redu.

Niko nije mogao reći da se tu upravo slavio trijumf nakon jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.

Gest japanskih igrača ubrzo je dospjela do ušiju FIFA-e, koja je željela iskazati poštovanje Samurajima objavom na svom službenom Tviter profilu.Ali to nije bilo sve od Japanaca. Osim što su pospremili svlačionicu i ostavili je baš onakvom kakvom su je zatekli, japanski fzdubaleri našli su vremena i za stvaranje prekrasnih origamija, odnosno kompozicija nastalih vještim savijanjem listova papira.I tako su se na stolu u centru svlačionice pojavili ždralovi, jato mališana s mamom u središtu. Kompozicija koja krije misterizonu poruku: ždralovi su vrlo važne životinje u japanskoj kulturi, simbolizuju dugovječnost i prikazuju se kao dobre želje.Ispred grupe origamija ispisana je i poruka zahvalnice na japanskom jeziku.

Коментари
Издвајамо