Дочек… у Србији

20.05.2021. - Фудбал

Алексеј Покушевски је био најмлађи члан НБА лиге у сезони која полако улази у завршницу, а како је са Оклахомом остао без плеј-офа – вратио се у Србију и доживио нешто што се у остатку свијета баш и не виђа. о гледа пуку статистику, могао би олако да помисли да се “ништа спектакуларно није десило у НБА” јер је Покушевски дебитантску сезону окончао са 8,2 поена по мечу, 4,7 скокова, 2,2 асистенције, али…
“Поку” је, као 19-годишњак, ушао у историју најјаче кошаркашке лиге на свијету по неколико рекорда, укључујући и оне остварене на посљедњем наступу, када је постао најмлађи НБА играч који је на једном мечу догурао до 29 поена, осам скокова и шест тројки (свега 19 година и 142 дана од рођења), чиме је надмашио и Зака Лавина (20-32), и Kевина Дуранта (20-70), и Леброна Џејмса (20-100)… Али, вјероватно ни сам није могао да сања шта ће се десити када је синоћ допутовао у родни Нови Сад:
У крају из ког је – дочекао га је комшилук. И другари. И породица. И пријатељи.
Уз чувене стихове “… Србија чека да дођеш из далека, да наша земља опет буде првак свијета” упалиле су се и бакље, делили се поклони, а највећи је био мурал на коме је исцртан лик младе звезде, а уз који је писало “Овђе је све почело” и “Kварт у срцу!”.
Десетине малишана окружиле су необичног плејмејкера, а необичан је јер на планети нема баш много организатора кошаркашке игре који су високи 213 центиметара, да би најбоља сцена била остављена за крај.
-Хвала пуно!- говорио је Алексеј Покушевски, машући окупљенима, -Не знам шта да вам кажем…-
А на то је из масе неко добацио:
-Ништа – уживај!-
И, то му дође прича о нама овдашњима. “Земљи кошарке”, у којој и бабе и деде, и другари из краја, и клинци са балонима, и родбина и комшилук – заједно живе за “оног свог”, нашег а свјетског.
Гђе ћете и љепши крај НБА сезоне за једног 19-годишњака? Или, тачније…

Коментари
Издвајамо