Урош Гутић обара многе рекорде

Аутор: Моје трчање
20.07.2023. - Атлетика

Невесињац Урош Гутић се посљедњих година испрофилисао у најбољег босанскохерцеговачког дугопругаша.

Указују то титуле на државним првенствима (ове године на 3.000м И 5.000м, прошле године на 5.000м и 10К), као и неки од постигнутих резултата у посљедње вријеме, међу којима је лични на 5.000м (14:59.10) у Пољској на Еуропском тимском првенству.

Оно што посебно привлачи пажњу нама који се бавимо уличним трчањем је да је на том пољу јако присутан те се појављује на “огромном броју трка”. Врло често је то по неколико трка током једног викенда,  понекад стиже “и на двије дневно”. То су трке на којима опет најчешће успјева бити међу прва три такмичара. Прошле године је “истрчао 65 трка”, а ове је на путу да превазиђе ову бројку јер је са прошлим викендом “стигао на њих 44!”  лична

У прилогу је “листа трка коју доносимо уз одобрење Уроша” и из његове евиденције трка за 2023. годину. На његовој листи су унесена мјеста гдје је трчао трку, термини одржавања, истрчане дужине и темпо по његовом ГПС сату те пласмани. “Црвеном бојом” су истакнуте јаче трке. На 22 од 44 трке је побиједио”.:

Урош ће 30. аугуста напунити 26 година, а прошле зиме је “први пут у каријери” био у позицији потпуно се посветити тренингу, без других послова и активности, па су стигли и бољи резултати на атлетским борилиштима.

– Од када сам почео сам да тренирам (новембар 2021.), један од основних циљева је био *постићи што већи квантитет* да би могао остати у трчању, а уколико остварим квалитет – још боље. Прошле године сам био задовољан учињеним, велики број трка, а и успио сам ићи 3000м за 8:23, што нисам очекивао. Ове године сам још боље радио, могао сам читаву зиму радити фино (раније нисам могао два тренинга због  додатног посла), самим тим су се и циљеви повећали, још већи број трка, али И резултат ми је био значајан. Веома сам задовољан урађеним, претходна 3 мјесеца сам имао баш доста трка, много више него прошле године у ово вријеме. Успио сам ићи и много квалитетније трке: на 5К четири трке на 3:00/км или испод 3 минуте по километру, а оно што је најзначајније успио сам ићи лични на 3000м (8:16) и 5000м (14:59), мада сам убијеђен да могу још боље 5000м. Једина ствар којом нисам задовољан је 10К, јер мислим да трчим испод својих резултата на краћим дистанцама. Мислим да је битно напоменути и да на скоро све трке идем својим аутом, прелазим велике удаљености у кратком периоду, а само на мали број трка нисам ја возио. Што се тиче повреда, мислим да велики број трка не значи нужно повреду и да је много важнија општа спремност и интензитет којим се трче те трке. Лично прошле године сам пред Зеницу (08. 06. 2022, 3000м – 8:23) осјетио бол у кољену, али то није прерасло у повреду, док ове године нисам имао никакве такве болове, али сам и много спремнији, испричао је Урош Гутић за Моје трчање.

Коментари
Издвајамо