Kros protiv dijabetesa-Svi su pobjednici

29.11.2022. - Атлетика

У организацији Удружења дијабетичара Требиње под покровитељством Града Требиња, а у сарадњи са Домом здравља Требиње, основним школама Требиње, ПУ Требиње и уз сагласност Министарства просвјете и културе РС, данас је одржана традиционална хуманитарна манифестација „11. требињски крос против дијабетеса“.

Циљ овог кроса је повећање грађанске свијести о свеприсутнијој појави дијабетеса код школске дјеце, али и у свим социјалним и старосним категоријама.

Предсједник овог удружења Нада Биједић казала је да су подијелили 480 мајица, али да се за трку пријавило још више дјеце.

„Ово је крос против дијабетеса, за здравље и живот. Наше удружење не броји само кориснике из Требиња која имају дијабетес, с обзиром на то да у другим градовима источне Херцеговине нема удружење оваквог типа. Имамо око 29 корисника, неки се не пријављују већ дођу када им затреба нека услуга или савјет. Ми смо јако забринути, јер је дијабетес у порасту из године у годину и данашњи крос је једна од превентивних мјера. Дијабетес типа 1 се не може спријечити, али се дијабетес типа 2 може спријечити промјеном стила живота. Апелујемо на учитеље, наставнике али и родитеље да је физичко васпитање у основним школама и уопште физичка активност први и најважнији предмет“, навела је Биједић.

Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање истакла је да су данас дошли да подрже крос за здравље, за бригу о онима који имају проблем са дијабетесом.

„Град Требиње даје помоћ породицама дјеце обољеле од дијабетеса типа 1, јер сматрамо да тако помажемо да њихова дјеца не оболијевају од других пратећих болести које, нажалост, прате дијабетес. Ми превентивно радимо на томе да наша дјеца одрастају здраво, да се брига о здрављу подигне на онај ниво на којем би требало да буде у друштву које је освијештено“, додала је Скочајић.

Након трке, најбољима су подијељене дипломе и захвалнице.

Подсјећамо, 11. требињски крос је био заказан за 14. новембар, али се није одржао због невремена.

Коментари
Издвајамо