Ивана завршила на седмом мјесту

25.07.2022. - Атлетика

Најбоља српска атлетичарка и светска дворанска шампионка у скоку удаљ Ивана Вулета није успела да обједини титуле на отвореном и у затвореном, јер је на Светском првенству у америчком Јуџину финале завршила на седмом месту.

Већ у квалификацијама наша најбоља атлетичарка је имала проблеме, јер је најпре двапут преступила, а због страха од трећег кикса, далеко се одразила код трећег покушаја. Ипак, прошла је у финале и уз резултат 6,65 метара, који је за десет центиметара био мањи од норме за аутоматски пласман у завршну борбу за медаље, али је истовремено то био 11. резултат по учинку, а 12 најбољих је пролазило даље.

А када је на ред дошла ноћ између недеље и понедељка, у Јуџину је Вулета направила преступ, па скочила 6,67, а онда јој је приликом прилично дугачког скока опет досуђен преступ.

У сваком случају, Ивана Вулета имала је резултат који је био осми најбољи после три серије. А како је за осам најуспешнијих било места у „суперфиналу“, односно осам најбољих такмичарки добило је право на по три нова сока, Српкиња је остала у борби за медаље.

У четвртој серији је остварила свој дотад најбољи резултат на овом шампионату, 6,84 и пробила се на шесту позицију, да би исту даљину остварила и у свом петом покушају. Тада је већ пала на место број седам, те јој је остао још један скок да проба да се вине до медаље, која и није била много „удаљена“: у том тренутку, бронзу је „имала“ Бразилка Оро Мело са 6,89, што је било само за пет центиметара боље од Вулетиног најбољег резултата у финалу.

Ипак, у шестој серији, наша атлетска дива је скочила 6,75 и није напредовала с поменуте седме позиције, на којој је и окончала Светско првенство у Јуџину.

Ко је освојио медаље у скоку удаљ у Јуџину?

Поменутим личним рекордом од 6,89, Летисија Оро Мело је донела Бразилу бронзу, Нигеријка Есе Бруме је са 7,02 „доскочила“ до сребра (била је водећа после треће серије, али само до четврте), а златна медаља припала је Малаики Михамбо из Немачке.

Она је остварила два најбоља резултата у финалу: 7,09 метара у поменутом четвртом скоку, а онда је остварила шампионских 7,12 у последњој серији, када је већ било јасно да је победница.

Коментари
Издвајамо